Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Rezort dopravy vyplatil príspevky na zateplenie za 770 tisíc eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Rezort dopravy a výstavy pripravuje novelu zákona, ktorá by zaviedla príspevok na nové rodinné domy s takmer nulovou spotrebou energie.

Bratislava 18. marca (TASR) - Počas prvých troch rokov fungovania príspevku na zateplenie rodinného domu bolo v 4 výzvach poskytnutých 121 príspevkov v celkovej výške takmer 770.000 eur ku začiatku marca tohto roka. Informoval o tom v pondelok vedúci oddelenia projektov zatepľovania rodinných domov z Ministerstva dopravy a výstavy (MDV) SR Peter Gergely počas medzinárodného seminára Naštartovanie ekoinovácií v praxi.

Ďalších takmer 550.000 eur je v súčasnosti zarezervovaných a čaká sa na ukončenie prác, dodal. V súvislosti s nedostatkami zo strany žiadateľa či projektanta uviedol meškanie a nerešpektovanie lehôt, nesprávne vyhotovené posudky, zle určenú podlahovú plochu či neposúdenie všetkých konštrukcií. Avizoval predpoklad, že piata výzva na predkladanie žiadostí o príspevok na zateplenie rodinného domu by mala byť vyhlásená v máji či júni tohto roka.

Rezort dopravy a výstavy pripravuje novelu zákona, ktorá by zaviedla príspevok na nové rodinné domy s takmer nulovou spotrebou energie. "Od 1. januára 2021 bude povinné stavať takéto budovy, respektíve stavebné povolenie musí obsahovať návrh novej budovy s takmer nulovou spotrebou energie," avizoval. MDV SR navrhuje ich podporu v jednotnej sume 8000 eur, ak stavba splní dané technické požiadavky. Prvá výzva by mala byť vyhlásená pravdepodobne v auguste.

V programe Ministerstva životného prostredia ČR Nová zelená úsporám na roky 2014 až 2021 + je celkovo 1 miliarda eur. Vyplatených bolo 22.000 projektov (160 miliónov eur) z 37.000, s priemerom 7100 eur na projekt, uviedol Tomáš Trubačík z českej aliancie Šanca pre budovy, ktorá združuje podporovateľov energeticky úsporného stavebníctva. Program je určený na obnovu a výstavbu rodinných domov, obnovu bytových domov v hlavnom meste Praha a výstavbu bytových domov v celej ČR. Podľa neho realizátori nízkoenergetických a pasívnych stavieb oceňujú dlhodobosť programu, rôzne druhy podpory, fixnú dotáciu na štvorcový meter či podporu projektovej prípravy.

Podľa štátneho tajomníka Ministerstva životného prostredia SR Norberta Kurillu rezort podporuje ekoinovácie v stavebníctve napríklad vzdelávacími programami či programom Zelená domácnostiam z eurofondov. Je však potrebná komplexná podpora najvyšších úspor, keď sa celý dom zrekonštruuje s využitím vhodných materiálov s vyššou životnosťou. "Udržateľnosť má vo výstavbe veľmi dôležitú úlohu," povedal a upozornil, že vyčlenili v poslednom období financie na rekonštrukciu verejných budov.