Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Na Zemplíne očakávajú vyššiu úrodu sóje ako v minulom roku

Na ilustračnej snímke struk a semená sóje, jednej z celosvetovo najdôležitejších potravinových, krmovinárskych a energetických plodín. Foto: TASR - Roy Kaltschmidt

Veľký vplyv na úrodnosť sóje má pôda.

Dúbravka 28. septembra (TASR) – Na Zemplíne očakávajú vyššiu úrodu sóje ako v minulom roku. Tá predstavovala výnos necelé 2 tony z hektára (t/ha), pričom za obvyklých podmienok sa pohybuje medzi 3 až 3,5 t/h. "Celková výmera sóje v tomto roku je približne 650 hektárov. Odrôd máme zasiatych osem," uviedol pre TASR konateľ spoločnosti AT Zemplín so sídlom v Dúbravke v Michalovskom okrese Alexander Palágyi.

Najlepšou odrodou je podľa neho Atlanta, ktorú majú zasiatu na približne 200 hektároch. "Patrí medzi elitné druhy, jej úrodný potenciál je 4 až 5 ton, preto sme ju zaradili do nášho osevného postupu," dodal. Patrí medzi stredne neskoré odrody a lepšie znáša sucho.

Veľký vplyv na úrodnosť sóje má, ako uviedol Palágyi, pôda. Nie každá je vhodná na jej pestovanie. "Najlepšia je tá s hodnotou pH pod 5,5. Východoslovenská nížina je celá zakyslená, preto nevieme dosiahnuť na týchto pôdach dobrý výsledok," vysvetlil Palágyi s tým, pôdu neutralizujú vápnením. "Preto sme kúpili aj jeden dolomitický lom, v ktorom produkujeme jemne mletý vápenec," doplnil.

Sója patrí medzi ekonomicky najvýhodnejšie plodiny v rámci pestovania. Problém sa ale môže vyskytnúť pri orbe. Táto plodina má totiž tendenciu ľahnúť vplyvom poveternostných podmienok. "Potrebujeme preto mať čo najrovnejšiu plochu, aby sme ju vedeli dobre pozbierať," dodal Palágyi.

Sója je strukovina krátkeho vegetačného cyklu, čo znamená, že sa seje na jar a zbiera skoro na jeseň. Dobrá sezóna je podľa konateľa vtedy, ak je na stonke od 40 do 50 šešúľ, na čo je potrebné dostatočné množstvo zrážok. "Sója je náročná na vlahu najmä v období júl a august, keď kvitne, keďže patrí do kategórie subtropickej rastliny," dodal s tým, že veľmi dobre sa jej darí v klimatických podmienkach blízko mora, kde je vysoká vlhkosť vzduchu.

Sója dopestovaná v Dúbravke je určená na siatie, ale aj na predaj ostatným pestovateľom. Merkantilná sója putuje do kŕmnych zmesí. "Určitú časť predávame slovenským obchodníkom alebo spracovateľom a určitú časť spracováva naša firma do vlastnej živočíšnej výroby," dodal Palágyi.