Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Žilinská vyclievacia pošta vybavili za desaťročie 8,2 milióna zásielok

Zásielka zo Švajčiarska s vyše 500 gramami marihuany, ktorú zaistili príslušníci finančnej správy zo žilinskej vyclievacej pošty. Foto: TASR – KR PZ v Žiline

V spolupráci so Slovenskou obchodnou inšpekciou a držiteľmi ochranných známok zabránili príslušníci finančnej správy dovozu 9380 predmetov nebezpečných pre spotrebiteľov.

Žilina 17. februára (TASR) - Na vyclievacej pošte v Žiline skontrolovali príslušníci finančnej správy za desať rokov 8,2 milióna zásielok. Podľa hovorkyne Colného úradu (CÚ) Žilina Boženy Chríbikovej boli medzi nimi zakázané napríklad živé pavúky a výrobky z chránených živočíchov.

Pripomenula, že pracovisko vyclievacej pošty v Žiline obnovili pred desiatimi rokmi pre prudko sa zvyšujúci počet zásielok z tretích krajín. "Spočiatku balíky kontrolovali fyzicky, neskôr aj pomocou modernej technológie. Napríklad skenerom, ktorý vie rozlíšiť materiály v zásielke, odhaliť výbušniny, narkotiká a tabakové výrobky. Podarilo sa im nájsť niekoľko tisíc kusov pašovaných cigariet z Ruska a Bieloruska," uviedla.

V spolupráci so Slovenskou obchodnou inšpekciou a držiteľmi ochranných známok zabránili príslušníci finančnej správy dovozu 9380 predmetov nebezpečných pre spotrebiteľov. "Boli medzi nimi aj hračky pre deti či stovky nevyhovujúcich prezervatívov. Po konzultácii so Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv stopli 8333 kusov liekov neznámeho pôvodu, pri ktorých nebola zaručená kvalita, účinnosť a bezpečnosť. Patrili k nim tiež balenia viagry, najmä z Číny. V poslednej dobe kontrolujúci zaznamenali viac dovozov tohto druhu liekov," podotkla Chríbiková.

Doplnila, že na pracovisku doteraz zaistili 21 výrobkov z chránených živočíchov. "Napríklad niektoré druhy krokodílov, hadov a vtákov, ktorým pre nelegálne lovenie a zabíjanie hrozí vyhynutie. Napriek tomu, že prepravovať poštou živé zvieratá je zakázané, zažili i živé prekvapenie. Prišlo v jednom z balíkov z Thajska. Po otvorení v ňom našli sedem veľkých pavúkov. Keďže nešlo o chránené živočíchy, putovali späť," dodala hovorkyňa CÚ Žilina.