Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Na zozname výrobkov stiahnutých kvôli fipronilu sú vafle z Holandska

Parížska Eiffelova veža. Foto: TASR/AP

Zoznam dnes zverejnilo francúzske ministerstvo poľnohospodárstva, ktoré spresnilo, že nariadilo stiahnuť z predaja 17 druhov vaflí predávaných v krajine.

Paríž 17. augusta (TASR) - Francúzska vláda dnes zverejnila zoznam výrobkov, ktoré obsahujú vajcia kontaminované pesticídom fipronil a preto ich nariadila stiahnuť z predaja. Ide o 17 výrobkov z Holandska - balených vaflí, ktoré sa do predaja vo Francúzsku dostali koncom júna a v júli tohto roku.

Zoznam dnes zverejnilo francúzske ministerstvo poľnohospodárstva, ktoré spresnilo, že nariadilo stiahnuť z predaja 17 druhov vaflí predávaných v krajine aj pod privátnou značkou veľkých obchodných reťazcov.

K zverejneniu zoznamu došlo pod tlakom verejnosti, ktorá od vlády žiadala viac informácií a transparentnosť vo veci aféry s nakazenými vajcami, ktorý sa týka najmenej 17 krajín EÚ.

Združenie pre práva spotrebiteľov Foodwatch na margo dnešného kroku vlády uviedlo, že k nemu mala pristúpiť oveľa skôr a mala by odporučiť vrátenie podozrivých výrobkov, ktoré si spotrebitelia už kúpili. Ministerstvo však reagovalo, že takýto krok nie je potrebný, keďže hladina pesticídov vo vajciach síce prekračuje povolenú normu, ale nepredstavuje riziko pre zdravie človeka.

Ministerstvo avizovalo, že dnes vydaný zoznam bude pravidelne aktualizovať a pripravilo aj zoznam výrobkov, ktoré majú byť stiahnuté z trhu a spotrebitelia ich majú vrátiť, ak si ich kúpili. Tento druhý zoznam je zatiaľ prázdny.