Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Na zvýšení miezd sa odbory s automobilkou zatiaľ nedohodli

Snímka z montážnej haly automobilky PSA Peugeot Citröen Foto: TASR/Pavel Neubauer

Vyjednávanie o dodatkoch ku kolektívnej zmluve v trnavskej automobilke PSA Peugeot Citroën Slovakia sa blíži k záveru.

Trnava 3. marca (TASR) – Vyjednávanie o dodatkoch ku kolektívnej zmluve v trnavskej automobilke PSA Peugeot Citroën Slovakia sa blíži k záveru. Nasledujúce stretnutie zástupcov ZO OZ KOVO PCAS by sa malo uskutočniť v piatok 6. marca. Podľa podpredsedu Mareka Víteka plánujú odborári informovať zamestnancov v ten deň o priebehu a výsledkoch na zhromaždeniach pri výmene pracovných zmien.

"Ľudia sa dožadujú informácií, preto sme zvolili tento spôsob. Pre tých, ktorí pôjdu do práce, sa zhromaždenie uskutoční v čase od 13. do 13.30 hodiny, pre končiacich zase od 14.15 do 14.45 hodiny," povedal dnes pre TASR Vítek. Odborári sa s vedením závodu podľa jeho slov dohodli na dodatku využitia prostriedkov v sociálnom fonde. Na miere zvýšenia miezd pracovníkom zatiaľ dohoda nie je.

"V roku 2013 a 2014 sme súhlasili so zmrazením mzdy, aby mohla byť zachovaná tretia zmena. Teraz požadujeme zvýšenie," povedal Vítek. Vedenie závodu podľa jeho vyjadrenia predkladá návrh na jednorazový príspevok k mzde, odborári chcú percentuálne zvýšenie základnej mzdy.

Jednorazový príspevok ale nedosahuje výšku percentuálneho zvýšenia, preto ho odborári odmietajú. Priemerná mzda výrobných pracovníkov, majstrov a špecialistov spolu s príplatkami za nočné zmeny a podobne je podľa Víteka 1148 eur v hrubom. Kolektívna zmluva je v PSA Peugeot Citroën Slovakia uzavretá s platnosťou do roku 2018.