Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Nadácia NBS podporí vzdelávanie a výskum v oblasti ekonómie a financií

Na archívnej snímke guvernér NBS Peter Kažimír. Foto: TASR - Martin Baumann

Majer poznamenal, že v roku 2022 nadácia plánuje vyhlásiť päť grantových výziev, pričom objem peňazí na granty v tomto roku dosiahne 250.000 eur.

Bratislava 27. apríla (TASR) - Nadácia NBS podporí finančné vzdelávanie či výskum v oblasti ekonómie a financií. Zverejnila prvé dve grantové výzvy. Informoval o tom hovorca Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Majer.

Spresnil, že Nadácia NBS zverejnila prvé dve grantové výzvy, a to Podporu inovatívneho finančného vzdelávania seniorov a iných zraniteľných skupín a Meranie úrovne finančnej gramotnosti dospelej populácie. Viac informácií je podľa neho možné získať na stránke nadacianbs.sk.

Majer poznamenal, že v roku 2022 nadácia plánuje vyhlásiť päť grantových výziev, pričom objem peňazí na granty v tomto roku dosiahne 250.000 eur.

Poznamenal, že Nadácia NBS bola zaregistrovaná vo februári 2022 so sídlom v priestoroch NBS. Správcom nadácie je Jana Kováčová, vedúca oddelenia komunikácie centrálnej banky. Predsedom správnej rady nadácie je Michal Horváth, hlavný ekonóm NBS. V dozornej rade nadácie je Jozef Makúch, Karol Mrva a Lucia Žitňanská.

"Chceme robiť veci, ktoré majú zmysel. Aj preto zakladáme nadáciu, predĺženú ruku banky v oblasti vzdelávania, rozvoja finančnej gramotnosti a podpory vedy a výskumu. Verím, že spojením všetkých síl a zdravého rozumu potiahneme finančnú gramotnosť Slovenska na vyššiu úroveň," povedal Peter Kažimír, guvernér NBS.

"Kvalitné dáta, inovatívne prístupy k vzdelávaniu a výskumu, medzinárodné prepojenie. Slovenské školstvo a veda v týchto oblastiach zaostávajú. Centrálna banka nechce nečinne stáť bokom. V rámci nášho mandátu a našich finančných možností budeme otvárať nové príležitosti pre rozvoj vzdelávania a vedy v oblasti ekonómie, financií a finančnej gramotnosti," doplnil predseda správnej rady nadácie Horváth.