Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

Nádeje trhov, že USA sa vyhnú fiškálnemu útesu, podporili ceny ropy

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

K rastu cien ropy dopomohlo aj oznámenie Amerického ropného inštitútu (API), podľa ktorého zásoby ropy v USA minulý týždeň klesli viac, než sa čakalo.

Singapur 19. decembra (TASR) - Ceny ropy dnes zaznamenali mierny rast v reakcii na očakávania trhov, že problém okolo takzvaného fiškálneho útesu sa Spojeným štátom podarí do konca roku vyriešiť.

To by znamenalo odvrátenie hrozby recesie americkej ekonomiky, ktorá je najväčším spotrebiteľom ropy na svete. Informovala o tom agentúra Reuters.

K rastu cien ropy dopomohlo aj oznámenie Amerického ropného inštitútu (API), podľa ktorého zásoby ropy v USA minulý týždeň klesli viac, než sa čakalo. API uviedol, že zásoby ropy klesli o 4,1 milióna barelov (1 barel = 159 litrov), zatiaľ čo analytici počítali s poklesom len o 1,1 milióna barelov.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent obchodovanej v Londýne vzrástla do 8.40 h SEČ o 6 centov na 108,90 USD (82,64 eura) za barel po tom, ako na záver utorkového obchodovania zaznamenala rast o 1,20 USD. Cena americkej ľahkej ropy WTI vzrástla o 7 centov na 88 USD/barel. Na záver utorkového obchodovania vzrástla o 73 centov.