Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Slovenskí mliekari: Nadprodukciu vyrieši aj zrušenie ruského embarga

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Slovenskí farmári sa trápia s prebytkom mlieka a postupným znižovaním jeho výkupných cien už od leta minulého roku.

Bratislava 25. februára (TASR) – Slovenskí spracovatelia za minulý rok vykúpili 860.000 ton surového kravského mlieka. Z tohto množstva sa však podľa prezidenta Slovenského mliekarenského zväzu (SMZ) Stanislava Voskára časť vyváža ako surovina, a teda úroveň pridanej hodnoty je tam extrémne nízka.

"Z objemu nakúpeného mlieka podľa našich odhadov ide na spotrebu len okolo 460.000 ton," vyčíslil Voskár. Produkcia je podľa neho nastavená presne na spotrebu v SR, ktorá je 158 kg na osobu ročne. Problém ale vidí v tom, že viac ako polovica nejde na domácu spotrebu. "V domácej spotrebe je pridaná hodnota, ktorá sa na Slovensko dovezie v mliečnych výrobkoch," objasnil.

Slovenskí farmári sa trápia s prebytkom mlieka a postupným znižovaním jeho výkupných cien už od leta minulého roku po tom, čo sa v Európskej únii zrušili kvóty na produkciu mlieka (30. 4. 2015). Po ich zrušení stúpla produkcia mlieka nielen na Slovensku o približne 5 %, ale o asi 4 % zvýšilo produkciu aj Nemecko, kde sa ročne vyprodukuje okolo 30 miliárd kilogramov surového kravského mlieka a aj ďalší väčší producenti, ako Rakúsko, Holandsko a Dánsko.

"Pevne veríme, že mliečna kríza, ktorá bola v Európe v roku 2009, sa nezopakuje. Dnes možno ešte nie sme na tej úrovni, pretože vtedy sme dosiahli cenovú úroveň 17 centov za kilogram mlieka, čo je katastrofa. Ukazuje sa však, že situácia je veľmi vážna," podčiarkol predseda Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka (SZPM) Alexander Pastorek.

Kritickú situáciu v nadprodukcii mlieka by mohla zmierniť vyššia ponuka mlieka zo slovenských fariem a mliečnych výrobkov vyrobených na Slovensku na pultoch obchodných reťazcov, zrušenie ruského embarga, vývoz do tretích krajín, a tiež kompenzácia strát prvovýrobcov z európskych aj národných zdrojov.

Ako skonštatoval na tlačovej konferencii v Bratislave v stredu (24. 2.) Pastorek, slovenským mliekarenským spoločnostiam nepraje ani ich horšie umiestnenie sa na zahraničných trhoch. Niektoré boli z toho dôvodu nútené farmárom vypovedať zmluvy o dodávke mlieka, ktoré sa skončia 30. marca, alebo dostali dvoj- až trojmesačné výpovede.

"Farmári dnes nevedia, čo budú robiť s mliekom, ktoré vyprodukujú, pretože ho nebudú mať komu dodávať. Je to veľmi nepriaznivá správa pre tých, ktorí sa celý život venovali odvetviu, ktoré nie je ľahké. Týka sa to najmä tých, ktorí hospodária v oblastiach so zhoršenými výrobnými podmienkami, kde živočíšna výroba tvorí gro produkcie a zamestnanosti v poľnohospodárskom sektore. Pokiaľ by mali o túto možnosť prísť, tak je ťažké si predstaviť, čo by v takých regiónoch robili," skonštatoval Pastorek. Pripomenul, že situácia má dosah aj na rozvoj agroturistiky. "Ťažko si vieme predstaviť, že ak krajina nebude udržiavaná, bude Slovensko aj naďalej dosahovať také priaznivé výsledky ako vlani, keď nás navštívilo okolo 4,3 milióna turistov, teda o 15 % viac ako v predchádzajúcom roku," povedal predseda zväzu.