Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Najbohatším človekom v USA aj v celom svete je Bill Gates

Bill Gates Foto: TASR/AP

Pre porovnanie, vlani stačil na zaradenie do zoznamu amerických miliardárov majetok v hodnote 1,3 miliardy USD.

New York 30. septembra (TASR) - Najbohatší Američania tento rok zbohatli ešte viac. Vďaka bujarému rastu akciových trhov sa hodnota ich majetku zvýšila. Je tak čoraz ťažšie prebojovať sa na zoznam 400 najbohatších ľudí v USA. Cena za "vstup" do tohto klubu dosiahla tento rok hranicu 1,55 miliardy USD (1,22 miliardy eur) a je najvyššia od roku 1982, keď americký časopis začal zostavovať svoj rebríček. Informoval o tom Forbes na svojej internetovej stránke.

Pre porovnanie, vlani stačil na zaradenie do zoznamu amerických miliardárov majetok v hodnote 1,3 miliardy USD.

Poradie na prvých priečkach sa však veľmi nezmenilo, len najbohatší ešte viac zbohatli. Hodnota majetku 400 najbohatších Američanov za uplynulý rok stúpla o 13 % na 2,29 bilióna USD, a to vďaka americkému akciovému trhu.

Najbohatším Američanom je naďalej spoluzakladateľ Microsoftu Bill Gates. Hodnota jeho majetku za rok stúpla o 9 miliárd na 81 miliárd USD. Druhú priečku v americkom rebríčku obhájil investor Warren Buffett, šéf spoločnosti Berkshire Hathaway, s majetkom v hodnote 67 miliárd USD a Larry Ellison, spoluzakladateľ Oracle je tretí (50 miliárd USD).

Do zoznamu sa prebojovalo 27 nováčikov. Za uplynulý rok najvýraznejšie stúpol majetok generálneho riaditeľa a spoluzakladateľa sociálnej siete Facebook Marka Zuckerberga, a to o 15,2 miliardy na 28,5 miliardy USD, za čo mu patrí 11. priečka v rebríčku. Až ohromujúcich 303 ľudí zo zoznamu 400 najbohatších Američanov dokázalo za rok zväčšiť svoj majetok, uviedol Forbes.

Časopis dnes zároveň zverejnil aj rebríček najbohatších ľudí sveta v roku 2014, ktorý ukázal, že rady miliardárov sa rozšírili do nových kútov sveta a hodnota ich majetku dosiahla nový rekord.

Forbes napočítal v celom svete 1645 dolárových miliardárov s majetkom v celkovej hodnote 6,4 bilióna USD, čo je o 1 bilión USD viac ako vlani. Za rok vo svete pribudlo 268 nových miliardárov, z toho 42 žien. Celkovo je v rebríčku svetových miliardárov 172 žien, zatiaľ čo pred rokom ich bolo 138.

Bill Gates po štvorročnej pauze znova obsadil prvú priečku svetového rebríčka miliardárov, z ktorej zosadil mexického magnáta Carlosa Slima. Na tretej priečke sa už druhý rok po sebe umiestnil Španiel Amancio Ortega, majiteľ odevného reťazca Inditex, ktorému patria napríklad značky Zara a Mango. Známy investor Buffett je opäť štvrtý a do prvej päťky sa tento rok prebojoval Sheldon Adelson, americký magnát z hazardného priemyslu, ktorý za rok zvýšil hodnotu svojho majetku o 11,5 miliardy USD.

Najviac miliardárov je aj tento rok z USA, celkovo 492, po nich nasledujú Čína, ktorá má 152 dolárových miliardárov a Rusko, odkiaľ pochádza 111 miliardárov. Ale tento rok Forbes zaregistroval boháčov s majetkom vyšším ako 1 miliarda USD aj v nových regiónoch - v Alžírsku, Litve, Tanzánii a v Ugande. Prvýkrát sa medzi 25 najbohatších ľudí sveta zaradil Afričan Aliko Dangote z Nigérie vďaka majetku v hodnote 25 miliárd USD.