Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Najkrajšie jablko Slovenska je zo Šurian, najkrajšia hruška zo Ždane

Víťazné jablko v súťaži O najkrajšie jablko od pestovateľa Ivana Hlavatého počas otvorenia 5. ročníka výstavy ovocia, potrieb pre záhradkárov a farmárskych produktov Jahrada, 24. októbra 2014 v Trenčíne. Počas výstavy vyhlásili výsledky celoslovenských súťaží O najkrajšie jablko, O najkrajšiu hrušku a Jablko roka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Víťazná hruška v súťaži O najkrajšiu hrušku od pestovateľa Vendelína Nádaského počas otvorenia 5. ročníka výstavy ovocia, potrieb pre záhradkárov a farmárskych produktov Jahrada, 24. októbra 2014 v Trenčíne. Počas výstavy vyhlásili výsledky celoslovenských súťaží O najkrajšie jablko, O najkrajšiu hrušku a Jablko roka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Hlavatého jablko triumfovalo v konkurencii 1376 vzoriek, ktoré hodnotila komisia.

Trenčín 24. októbra (TASR) – Najkrajším jablkom na Slovensku od neprofesionálnych záhradkárov je odroda Jonagored, ktoré vypestoval Ivan Hlavatý zo Šurian. Rozhodla o tom odborná komisia počas dnešného vyhodnotenia súťaže na výstave ovocia, potrieb pre záhradkárov a farmárskych produktov JAHRADA 2014 na výstavisku Expo Center v Trenčíne.

Hlavatého jablko triumfovalo v konkurencii 1376 vzoriek, ktoré hodnotila komisia. Pestovateľ zo Šurian sa postaral tiež o ojedinelý zápis v 19-ročnej histórii súťaže, keď z prvých piatich ocenených jabĺk vypestoval štyri. Na tretie až piate miesto komisia zaradila jeho odrody Jonathan, Rubinola a Florina.

"Bol som trošku šokovaný, že štyri z prvých piatich jabĺk sú moje. Na druhej strane to nepreceňujem. Som si vedomý, že určite nie som najlepší ovocinár v tejto výstavnej hale. Je to trošku aj o šťastí, vkuse komisie a niekedy o počasí a lokalizácii záhrady. Ale som rád, že si komisia všimla moju prácu a ocenila ju," reagoval Hlavatý, ktorý je povolaním gynekológ. Pestovaniu jabĺk sa venuje od detstva, intenzívnejšie asi 15 rokov.

Ako dodal, pestovanie jabĺk i hrušiek je pre neho relax, pri ktorom si oddýchne a vyčistí hlavu. "Jablká vám vrátia to, čo im dáte. Vidíte to od malička, zasadíte si strom, tvarujete si ho. Ten strom je vo vašich rukách, pre mňa je to taká vášeň," dodal Hlavatý.




Počas dnešného otvorenia výstavy Jahrada 2014, aj za prítomnosti ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka, udelili tiež ďalšie ocenenia. Cenu za najkrajšiu hrušku si za odrodu Sixova odniesol Vendelín Nádaský zo Ždane v Košickom okrese. Za najlepší ovocný sad vyhlásili sad spoločnosti Plantex vo Veselom pri Piešťanoch, najkrajšiu kompozíciu ovocia pripravila Stredná odborná škola záhradnícka v Piešťanoch a najkrajšiu expozíciu na výstave mal Okresný výbor Slovenského zväzu záhradkárov z Považskej Bystrice. Súťaže vyhlásila Ovocinárska únia Slovenskej republiky.