Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Podarí sa najnovšiemu Androidu zlepšiť to,čo najviac trápi užívateľov?

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Android je s trhovým podielom vyše 80 % jednotkou na trhu mobilných telefónov, zvyšok má systém Apple iOS. Ostatné operačné systémy sú medzičasom nepodstatné.

Mountain View 22. marca (TASR) - Google sa chce spolu s novou verziou operačného systému Android postarať o dlhšiu výdrž batérie. Ako vo svojom blogu napísal manažér Google Dave Burke, okrem iného chce obmedziť úkony, ktoré vykonávajú aplikácie v pozadí a používatelia získajú viac možností zobrazovania notifikácií.

Ďalšou novinkou je plynulejší prenos hudby do Bluetooth slúchadiel a videá bude možné sledovať v menšom okne pri práci s inou aplikáciou. Viac podrobností k novému systému zverejní Google na výročnej májovej konferencii vývojárov I/O.

Android je s trhovým podielom vyše 80 % jednotkou na trhu mobilných telefónov, zvyšok má systém Apple iOS. Ostatné operačné systémy sú medzičasom nepodstatné.



Každoročné verzie Androidu sa však len veľmi pomaly dostávajú k používateľom, najnovšia verzia Nougat z vlaňajšej jesene sa nachádza len na troch percentách smartfónov, zväčša na nových. Dôvodom je predovšetkým fakt, že telefóny s Androidom vyrábajú rôzne spoločnosti a tie potrebujú čas, aby najnovšiu verziu prispôsobili svojim produktom. Pre niektoré modely dokonca nikdy nepríde aktualizácia. Naproti tomu zhruba 80 % telefónov Apple iPhone používa najnovšiu generáciu iOS, keďže používatelia si sami môžu systém aktualizovať.

Google tradične vyberá názvy operačného systému v abecednom poradí a podľa rôznych sladkostí. Príkladom je vyššie spomínaný Nougat či z písmena "K" sa stal Kit Kat. Z najnovšieho označenia "O" sa môže stať, napríklad, Oreo.