Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Najsympatickejšou osobnosťou politiky a spoločnosti je Peter Mihók

Na snímke predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Peter Mihók. Foto: TASR/Pavol Zachar

Veľmi veľký vplyv na slovenskú ekonomiku aj v roku 2019 budú mať vonkajšie faktory, pripomenul vítaz ankety Peter Mihók.

Bratislava 20. marca (TASR) - Najsympatickejšou osobnosťou slovenskej politiky a spoločnosti je už druhý rok po sebe predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory Peter Mihók. Neverejným hlasovaním o tom rozhodlo 372 osobností Slovenskej republiky. Výsledky vyhlásili v utorok (19. 3.) na galavečere v Bratislave. Štvrtý ročník ankety zorganizovalo Neformálne ekonomické fórum Hospodársky klub, združenie založené v roku 1993.

Rok 2018 znamenal výrazný posun v občianskom vedomí, politickej generačnej výmene, ale aj ďalšej polarizácie rôznych neduhov, nespokojností a neriešenie naakumulovaných problémov, konštatoval vo svojom vystúpení Mihók. Vlaňajšok bol podľa neho však zaujímavý aj tým, že paralelne s vyhrotením spoločenskej situácie sa dosiahli veľmi dobré ekonomické výsledky, a to tak na úrovni makroekonomiky, ako aj v mikrosfére. "Jednoznačným pozitívom osmičkového roku 2018 je skutočnosť, že ekonomika sa vyvíjala v zásade nezávisle od vnútroštátnych politických turbulencií," zdôraznil.

Veľmi veľký vplyv na slovenskú ekonomiku, ako pripomenul, aj v roku 2019 budú mať vonkajšie faktory. Z pohľadu globálnej ekonomiky bude pokračovať neistota vyplývajúca z deštrukcie multilaterálneho obchodného systému a pokračujúceho presunu váhy svetovej ekonomiky zo západnej pologule do ázijsko-pacifického ekonomického a politického priestoru.

"Zneužívanie obchodu na riešenie bilaterálnych či multilaterálnych politických problémov je popretím úlohy ekonomiky a obchodu ako staviteľa mostov medzi jednotlivými krajinami či ekonomickými zónami. Sankcie, embargá, zavádzanie tarifných či netarifných prekážok obchodu škodia nielen súkromnému sektoru, ale aj samotným krajinám a v konečnom dôsledku poškodzujú občana spotrebiteľa, "upozornil Mihók.

Zdôraznil, že osobitnú pozornosť musíme venovať najmä vývoju na vnútornom trhu Európskej únie, ktorý už avizuje najmä vo veľkých ekonomikách spomalenie rastu. Absolútne nejasná je situácia v otázke vystúpenia Veľkej Británie z EÚ – brexit, veľký vplyv na ďalšie smerovanie politiky EÚ budú mať májové voľby do Európskeho parlamentu a následné menovanie novej Európskej komisie.