Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Najväčší nápor cestujúcich zažívajú vlaky pred Veľkou nocou dnes

Foto: TASR/František Iván

Kapacity sa postupne napĺňajú aj pri vlakoch smerujúcich po Veľkej noci z východného Slovenska do Bratislavy.

Bratislava 13. apríla (TASR) - Najväčší záujem ľudí o cestovanie vlakom z Bratislavy na východné či stredné Slovensko pociťuje Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) dnes. So začiatkom veľkonočných prázdnin sa chce totiž čo najviac ľudí presunúť na sviatky za svojimi rodinami či blízkymi.

Podľa údajov ZSSK je napríklad InterCity (IC) vlak, ktorý vyráža z Bratislavy dnes o 15.47 h a smeruje do Košíc, obsadený na 99 %. Tiež IC vlak s odchodom z hlavného mesta o 17.33 h je vypredaný na 98 %.

Záujem ľudí je však aj o dnešné rýchliky, ktoré smerujú z Bratislavy na východ Slovenska. Napríklad rýchlik Šarišan s odchodom o 14.55 h je obsadený na 69 %, rýchlik Intersport vyrážajúci z Bratislavy o 15.55 h je vypredaný na 98 % a nasledujúci rýchlik Chopok s odchodom o 16.55 h je obsadený na 65 %. Na približne 75 % je obsadený aj rýchlik Marlenka s odchodom o 17.55 h a rýchlik Zemplín, ktorý štartuje z Bratislavy o 23.45 h, je vypredaný na 96 %.

Dnes dopoludnia pritom skomplikovala vlakovú dopravu zo západného Slovenska na východ porucha výhybky na trati medzi Trenčínom a Novým Mestom nad Váhom. Doprava bola v tomto úseku prerušená a nahradená autobusmi, poruchu sa však už podarilo odstrániť.

Čo sa týka piatkových (14.4.) spojov, na 98 % sú vypredané IC vlaky s odchodom z hlavného mesta o 5.33 h a tiež o 11.33 h. Aj piatkový rýchlik s odchodom o 5.55 h je už obsadený na 78 %, následne aj rýchlik s odchodom o 7.55 h je vypredaný na 97 % a rovnako na 97 % je obsadený aj rýchlik, ktorý vyráža z hlavného mesta o 9.55 h.

Kapacity sa postupne napĺňajú aj pri vlakoch smerujúcich po Veľkej noci z východného Slovenska do Bratislavy. Napríklad pondelkový (17.4.) IC vlak s odchodom z Košíc o 11.16 h je obsadený na 95 % a spoj s odchodom o 17.16 h je vypredaný na 99 %. Čo sa týka utorka 18. apríla, v tento deň majú cestujúci najväčší záujem o IC vlak s odchodom z Košíc o 11.16 h, ktorý je obsadený na 99 %.

"ZSSK odporúča cestujúcej verejnosti podľa možností uprednostniť práve mimoriadne aj posilové vlaky," uviedol hovorca spoločnosti Tomáš Kováč. Zároveň cestujúcim odporučil, aby si v záujme osobného komfortu zabezpečili včas miesto na sedenie, aj keď väčšina vlakov ZSSK nie je povinne miestenková.