Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Najväčší stredoslovenský výrobca vín investoval do obnovy 400.000 eur

Foto: TASR/Martin Baumann

Cieľom rekonštrukcie bude vytvoriť ucelený celok výroby s čo najkratšími technologickými cestami, klimatizovaným skladovým hospodárstvom a počítačom riadeným výrobným postupom.

Veľký Krtíš 21. septembra (TASR) - Najväčší stredoslovenský výrobca vín Agro-Movino Veľký Krtíš prešiel tento rok výraznou renováciou, ktorej výsledkom bola prestavba prevádzkovej a obchodnej budovy. Projekt rekonštrukcie si vyžiadal investície vo výške 400.000 eur.

"Zámerom bolo zmodernizovať zastaranú budovu a hlavne skvalitniť služby našim zákazníkom," uviedol pre TASR konateľ spoločnosti Ondrej Celleng. "Zväčšili sme predajnú plochu obchodu a výsledkom rekonštrukcie sú aj nové kancelárie v štýle open office," dodal. Rozsiahlymi zmenami prešlo aj laboratórium s moderným a ergonomickým vybavením.

Čerešničkou rekonštrukcie bolo vybudovanie tzv degustačnej miestnosti, ktorá má slúžiť na prezentáciu výrobkom pre milovníkov vína.

V najbližších rokoch sa plánuje aj modernizácia technickej časti (technologickej linky, skladov a fľašovne) s dôrazom a na rýchlosť a presnosť meraných hodnôt využívaním moderných technológií a postupov.

Cieľom rekonštrukcie bude vytvoriť ucelený celok výroby s čo najkratšími technologickými cestami, klimatizovaným skladovým hospodárstvom a počítačom riadeným výrobným postupom.

Podľa Cellenga tohtoročná sezóna je poznamenaná v tamojšej oblasti mimoriadnym suchom a mediteránskym počasím. Oberačka sa preto začala asi o dva týždne skôr. "Napriek týmto skutočnostiam môžem konštatovať, že kvalita hrozien je vynikajúca bez chorôb a to je dobrou východiskovou skutočnosťou pre výrobu kvalitných vín."

Zámerom firmy je spracovať približne 2000 ton hrozna zo stredoslovenskej vinohradníckej oblasti, pričom štruktúra spracovaného hrozna je 60 % biele a 40 % červené. "Našou snahou je vyrobiť väčšinu vín v kvalite akostné alebo akostné s prívlastkom," pripomenul Celleng.

Agro-Movino obrába v súčasnosti 160 ha vinohradov v štyroch vinohradníckych obciach: Bušince, Čebovce, Príbelce a Veľký Krtíš Olováry. Vinohrady sú rôznej vekovej a rodivej štruktúre. "Našim zámerom je rekonštrukcia a nová výsadba vinohradov do tej miery, aby sme mohli vyrábať akostné víno výlučne z našich vinohradov, to znamená dosiahnuť úrodu hrozna cca 1500 ton z približne 200 ha vinohradov. Predpokladám, že túto úroveň dosiahneme do piatich rokov," uzatvoril konateľ.