Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Najväčšie množstvá vajec pochádzajú od nosníc z klietkového chovu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Najväčší dopyt na trhu je po veľkosti M.

Bratislava 27. marca (TASR) - Najväčšie množstvo vajec, tradičného symbolu Veľkej noci, pochádza podľa Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) od nosníc chovaných v tzv. obohatených klietkach. "Sliepky v nich majú dostatočný priestor, osvetlenie, vetranie, jednoduchý prístup ku kŕmidlám aj napájadlám, čo spolu s krmivami namiešanými z prírodných komponentov dáva záruku kvalitných a zdravotne bezpečných vajec," uviedol pre TASR tlačový tajomník ÚHS Ľubomír Urban.

V ponuke sú podľa jeho informácií všetky veľkosti vajec, od S cez M, L až po XL, pričom najväčší dopyt na trhu je po veľkosti M. "Niektoré spoločnosti predávajú v jednom spotrebiteľskom balení aj vajcia rôznych veľkostí, čo je vždy uvedené na obale, kde býva aj hmotnostné rozpätie, napríklad L 63 - 73 g," spresnil.

Zo samotného obalu sa však podľa Urbana zákazník nedozvie presne, či ide naozaj o slovenské vajcia. "Dozvie sa len to, že vajcia balila slovenská triediareň alebo baliareň vajec. To, že ide o slovenské vajcia, napovie len kód SK na škrupine vajca. Ďalší údaj informuje spotrebiteľa o spôsobe chovu nosníc: 0 - je ekologická výroba, 1 – chov vo voľnom výbehu, 2 – chov na podstielke, 3 – chov v obohatených klietkach. Číslo za kódom krajiny je konkrétne veterinárne identifikačné číslo chovu," priblížil.

Minimálna trvanlivosť konzumných slepačích vajec je podľa Urbana 28 dní od znášky, skladované majú byť pri nekolísajúcej, plusovej teplote od 5 do 18 stupňov Celzia. "Spotrebiteľovi odporúčame skladovať vajcia v chladničke a tupým koncom hore. Pokiaľ je vajíčko v chladničke dlhšie ako 10 dní, treba ho prevrátiť, aby sa žĺtok 'neprilepil' ku škrupine," podčiarkol.

Zákazník by si pri kúpe slepačích vajec mal podľa jeho slov všímať predovšetkým pôvod vajec. "Je lepšie si kúpiť vajíčko z blízkeho regiónu ako to, ktoré, obrazne povedané, precestovalo pol Európy. Treba si všímať, akým spôsobom predajca skladuje vajcia, či napríklad nie je navlhnutý obal, či nie je vajíčko rozbité a podobne. Takisto treba byť obozretný pri rôznych ambulantných predajoch, v ktorých ponúkajú akože domáce vajcia, teda drahšie. Pritom ide o vajcia nakúpené od veľkoproducentov," dodal Urban.