Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Najviac firiem zo všetkých cudzincov majú v ČR Rusi

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Rusi ovládajú v Česku v súčasnosti 14.470 podnikov, tesne za nimi sú Slováci.

Praha 11. apríla (TASR) - Najčastejšími zahraničnými majiteľmi českých firiem sú Rusi. Za nimi nasledujú Slováci, Ukrajinci a Nemci. Toto poradie sa posledné štyri roky nemení, napriek tomu, že počet nimi ovládaných firiem sa v poslednom období znížil. Naopak, pribudli firmy s maďarskými, poľskými a rumunskými vlastníkmi. Vyplýva to z analýzy poradenskej spoločnosti Bisnode, ktorú zverejnil server novinky.cz.

"Najviac našich firiem ovládajú Rusi, Slováci, Ukrajinci a Nemci. Tých spája geografická blízkosť Českej republiky a historické ekonomické väzby," komentovala vývoj analytička Bisnode Petra Štěpánová. Ako dodala, skokanmi minulého roka boli Maďari, Poliaci a Rumuni, pričom v prvých dvoch prípadoch ide o krajiny V4 a v prípade Rumunska o krajinu, ktorá bola súčasťou východoeurópskeho bloku.

Naopak, zatiaľ čo Poliaci, Rumuni a Maďari si polepšili, Rakúšania, Bielorusi a Číňania zaznamenali v rebríčku 20 najčastejších zahraničných majiteľov českých firiem pokles.

Rusi ovládajú v Česku v súčasnosti 14.470 podnikov, tesne za nimi sú Slováci, ktorí kontrolujú 13.490 českých firiem. Viac než 12.000 podnikov vlastnia Ukrajinci a s odstupom za nimi sú Nemci, ktorí kontrolujú 9570 firiem.