Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

VIDEO: Najviac sa s potravinami plytvá v domácnostiach

Ilustračné foto Foto: TASR

Predchádzanie plytvaniu potravinami a vzniku potravinového odpadu je súčasťou nového balíčka obehového hospodárstva Európskej komisie.

Bratislava 12. októbra (TASR) - Najviac sa s potravinami plytvá v domácnostiach. Vyplýva to z Plánu predchádzania plytvania s potravinami spracovaného Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, ktorý dnes na svojom rokovaní prerokovala a schválila vláda SR.





"V roku 2013 mal Európsky parlament (EP) k dispozícii informácie, ktoré odhadovali, že v roku 2020 sa zvýši plytvanie potravín v EÚ až o 40 %. Podľa informácií EP majú najväčší podiel na plytvaní potravinami domácnosti (42 %), výroba (39 %), stravovanie (14 %) a obchod iba (5 %), pričom viac ako polovici plytvania s potravinami sa dá zabrániť účinnou prevenciou," uviedol agrorezort v materiáli.

MPRV informovalo, že aktuálne sú k dispozícii aj zistenia OSN z roku 2015, podľa ktorých sa každý rok na celom svete vyhodí 1,3 miliardy ton potravín, čo celkovo predstavuje až jednu tretinu vyrobených potravín. "V podmienkach EÚ sa odhady pohybujú okolo 89 miliónov ton vyhodených potravín ročne, čo predstavuje 179 kg na jedného obyvateľa. Podľa odhadov OSN sa na Slovensku vyhodí asi 900.000 ton potravín, čo predstavuje v priemere 0,44 kg vyhodených potravín denne na jednu osobu za rok," spresnilo ministerstvo.

Plytvanie potravinami v domácnostiach narastá podľa MPRV s hospodárskym rastom krajiny, a tiež so zvyšujúcim sa príjmom obyvateľstva a je závislé aj od podielu výdavkov na potraviny z celkových výdavkov domácností. Z toho vyplýva, že domácnosti s vyššími príjmami a nižším podielom výdavkov na potraviny majú tendenciu plytvať s potravinami.

"Príležitosti, ako zabrániť plytvaniu potravinami, existujú v rámci celého potravinového reťazca, od potravinovej produkcie až po samotnú spotrebu. Akčný plán na predchádzanie plytvaniu potravinami vyzdvihne niektoré opatrenia na riešenie plytvania potravinami v celej škále potravinového reťazca," oznámil agrorezort.

Hlavným strategickým cieľom akčného plánu predchádzania plytvaniu potravinami je obmedziť tvorbu potravinových strát a plytvanie potravinami, pre dosiahnutie tohto cieľa je v prvom rade nevyhnutné kvantifikovať množstvo vzniknutých potravinových strát a vyplytvaných potravín v jednotlivých článkoch potravinového reťazca, identifikovať príčiny jeho vzniku a možnosti ich obmedzenia, respektíve odstránenia.

Predchádzanie plytvaniu potravinami a vzniku potravinového odpadu je súčasťou nového balíčka obehového hospodárstva Európskej komisie (EK). EK a členské štáty sa zaviazali v rámci cieľov udržateľného rozvoja (Sustainable Development Goals), ktoré boli prijaté v septembri 2015, znížiť plytvanie potravinami o polovicu na jednu osobu na maloobchodnej spotrebiteľskej úrovni do roku 2030 a znížiť potravinové straty vo výrobe potravín a dodávateľských reťazcoch.