Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Najvyšší rast HDP na úrovni 2,6 % predpovedá Slovensku OECD

Foto: TASR

Viaceré významné inštitúcie vrátane OECD svoje predikcie v posledných mesiacoch upravili.

Bratislava 27. mája (TASR) - Najväčší rast predpovedá slovenskej ekonomike v tomto roku Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Hrubý domáci produkt (HDP) SR by sa mal podľa nej medziročne zvýšiť o 2,6 %. Viaceré významné inštitúcie vrátane OECD svoje predikcie v posledných mesiacoch upravili. "V súčasnosti sa pohybujú od 0,8 % do 2,6 %," informoval analytik UniCredit Bank Slovakia Ľubomír Koršňák.

Na úrovni 2,4 % odhaduje rast slovenského hospodárstva Medzinárodný menový fond (IMF) a o 0,1 percentuálneho bodu nižší rast očakáva Ministerstvo financií (MF) SR. Národná banka Slovenska (NBS) odhaduje 2,1 %, pričom priemer predikcií slovenských komerčných bánk dosiahol úroveň 1,9 %. Najpesimistickejšie očakávania má Európska komisia (EK), ktorá odhaduje medziročný rast slovenského HDP na úrovni 1,8 %.

EK a OECD nedávno menili aj odhady ekonomického vývoja v eurozóne. OECD zmenila odhad rastu HDP eurozóny na rok 2012 z 0,2 % na -0,1 % HDP, pričom k zlepšeniu odhadu došlo len v prípade 5 krajín eurozóny. EK znížila svoju prognózu pre eurozónu ešte výraznejšie - z pôvodného rastu vo výške 0,5 % HDP na -0,3 % HDP. Odhad rastu HDP pritom zvýšila len v dvoch krajinách eurozóny, ktorými boli Luxembursko a Slovensko. "Obe tieto inštitúcie pritom pripisujú Slovensku v roku 2012 najrýchlejší rast spomedzi všetkých krajín eurozóny," zdôraznil Koršňák.