Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Najvyšší súd sa v nasledujúcom roku personálne posilní

Foto: TASR/Peter Hudec

Medziročný rast výdavkov o 2,54 milióna eur umožní zásadným spôsobom vylepšiť personálny stav súdu.

Bratislava 7. októbra (TASR) – Na Najvyššom súde (NS) sa zlepší personálna situácia. Umožní to zvýšenie budúcoročného rozpočtu, ktoré v rámci návrhu štátneho rozpočtu na rok 2017 v stredu (5.10.) schválila vláda. Výdavky Kancelárie NS by mali podľa návrhu ministerstva financií vzrásť o viac ako jednu štvrtinu (27,5 percenta) na 11,8 milióna eur.

Medziročný rast výdavkov o 2,54 milióna eur umožní podľa hovorcu NS Borisa Urbančíka zásadným spôsobom vylepšiť personálny stav súdu. „Ten bol bývalým vedením nebezpečne zanedbaný,“ uviedol. V konečnom dôsledku by sa tak mala zrýchliť a skvalitniť rozhodovacia činnosť súdu. „Rozpočet zároveň umožňuje doplniť personál správy a administratívy súdu, ktorá fungovala v obmedzenom režime neumožňujúcom riadny výkon,“ doplnil Urbančík.

Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) v stredu oznámil, že Najvyššiemu súdu pribudne 70 nových asistentov. Majú pomôcť súdu vyrovnať sa s enormným nápadom podaní najmä od nebankových inštitúcií. Podľa Urbančíka v priebehu roka 2017 už očakávajú stav, že na jedného sudcu bude pripadať jeden asistent. „Priblíži to Najvyšší súd normálnemu fungovaniu súdov krajín EÚ a inde vo svete,“ vysvetlil.

„Súčasný žalostný stav administratívy, najmä zapisovateliek, by sa mal rovnako zmeniť a cieľom je, aby jeden senát mal jednu zapisovateľku,“ uviedol ďalej hovorca NS s tým, že dnes má jedna zapisovateľka na starosti prácu aj pre tri senáty.

Najvyšší súd tiež musí reagovať na zásadné zmeny právnych predpisov. V rámci nich vzniknú takzvané veľké senáty. Musí sa tiež prispôsobiť aj rastúcemu významu rozhodovacej činnosti medzinárodných inštitúcií. Plánuje preto vybudovať analytické a dokumentačné oddelenia, ktoré sa problematike budú venovať. „Bez vytvorenia analytického oddelenie v súčasnej dobe nemožno náležite zabezpečiť činnosť NS SR,“ zdôraznil Urbančík.

Okrem personálnej pokračuje na Najvyššom súde aj generačná obmena. Budúci rok sa tu očakáva vyšší odchod sudcov do dôchodku, súd preto zvyšuje o tri štvrtiny (74,3 percenta) prostriedky na vyplácanie odchodného. Celkovo plánuje na tento účel minúť 117.000 eur. Kapitálové výdavky ostávajú na úrovni 50.000 eur. „Použijú sa na drobné stavebné úpravy a nákup zariadenia v súvislosti s nárastom počtu zamestnancov,“ uzavrel Urbančík.