Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Najvýznamnejším výsledkom cezhraničnej spolupráce bude dunajský most

V rámci projektu cezhraničnej spolupráce Európskej únie sa tiež zosúladili plány miest Komárno a Komárom, ich perspektívy na 30 - 50 rokov.

Komárno 8. apríla (TASR) – Najvýznamnejším výsledkom susedskej cezhraničnej spolupráce bude výstavba nového cestného mosta na Dunaji medzi Komárnom a maďarským Komáromom, uviedol dnes pre TASR hovorca Mestského úradu v Komárne Róbert Králik.

Zo strany mesta je podľa jeho slov už všetko pripravené. Mesto svoju dokumentáciu odovzdalo príslušnému štátnemu orgánu a všetky ostatné rokovania už pôjdu na úrovni vlád SR a Maďarska.

"Pokiaľ viem, obe strany, obe vlády, už odsúhlasili tento projekt a vlastne okolo roku 2014 by sa malo začať už aj s prácami ohľadne mosta. Kedy bude most dokončený, sa ešte nevie, ale ak všetko dobre pôjde, ak do toho neprídu nejaké ekonomické problémy Európskej únie, tak v roku 2014 by sa malo začať aj so stavaním mosta, respektíve s prípravami výstavby mosta," povedal hovorca.

Nový most má stáť v západnej časti Komárna. Po jeho dobudovaní sa odľahčí centrálna časť mesta a zároveň sa spolu s dobudovaním ďalších komunikácií spoja jestvujúce aj navrhované priemyselné zóny v Komárne. Dnes jediným cestným spojením medzi Slovenskom a Maďarskom v týchto miestach je viac ako 110-ročný Alžbetin most. Ten už svojimi parametrami ani zďaleka nevyhovuje stále sa zvyšujúcej intenzite dopravy na oboch brehoch Dunaja.


Zoskupenie Pons Danubii


Ďalšia forma spolupráce medzi Komárnom s Komáromom sa podľa Králika realizuje v rámci euroregiónu Európske zoskupenie územnej spolupráce Pons Danubii s ručením obmedzeným, ktoré vytvorili v júni 2012 tri slovenské a tri maďarské mestá a ktoré na Slovensku vystupuje pod názvom Zoskupenie Pons Danubii.

Členmi zoskupenia sú mestá Komárno, Hurbanovo a Kolárovo a na maďarskej strane Tata, Komárom a Kisbér. Zoskupenie má sídlo v Komárne. Primátori očakávajú od euroregiónu úspešné vypracovanie projektov a ich realizáciu v prospech občanov regiónu.

"Úlohou je získanie grantov z fondov EÚ pre spoločné aktivity. Jedným takýmto grantom je mediálna spolupráca, v rámci ktorej získali finančné prostriedky na vytváranie videofilmov z regiónu Komárna, Komáromu, vlastne zo všetkých zúčastnených miest. Tieto diela sa potom umiestňujú na internetovú stránku. Môžu ich využívať miestne médiá, televízie uvedených miest, a samozrejme, internetové portály miest," dodal hovorca.

V rámci projektu cezhraničnej spolupráce Európskej únie sa tiež zosúladili plány miest Komárno a Komárom, ich perspektívy na 30 - 50 rokov. "Odborníci vytvorili spoločný strategický plán rozvoja miest tak, aby sa jednotlivé oblasti rozvoja – cestovný ruch, priemysel, doprava - neprelínali, ale vzájomne dopĺňali. Plány rátajú s vytvorením logistického centra naviazaného na vážsku a dunajskú vodnú cestu. Prekladisko by sa v zmysle týchto plánov malo vybudovať v mestskej časti Veľký Harčáš.

V oblasti kultúry spolupracujú Komárno s Komáromom na Komárňanských dňoch, v tomto roku koncom apríla to už bude 22. ročník spoločného podujatia. V rámci týchto dní sa snažia mestá zosúladiť kultúrne akcie, ktoré už tradične lákajú množstvo obyvateľov a návštevníkov miest na oboch brehoch Dunaja.