Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Najvýznamnejšou firmou v Česku zostáva Škoda Auto

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo

Z automobilového sveta dosiahli vysoké pozície v rebríčku aj ďalšie firmy.


Praha 12. júna (TASR) - Najvýznamnejšou firmou v Česku zostáva s veľkým náskokom Škoda Auto. Vlani zvýšila tržby na viac ako 407 miliárd Kč (15,87 miliardy eur). A najväčším zamestnávateľom bol Agrofert s takmer 33.000 zamestnancami, ktorý predbehol Českú poštu. Do rebríčka Czech TOP 100 sa však dostali aj nové on-line firmy ako Kiwi a Notino. Informoval o tom v utorok portál idnes.cz.

Škoda Auto aj v 24. ročníku potvrdila svoje dominantné postavenie v rebríčku najvýznamnejších firiem v Českej republike. Z hľadiska tržieb dvojnásobne prevyšuje dvojku ČEZ.

Z automobilového sveta dosiahli vysoké pozície v rebríčku aj ďalšie firmy. Ôsmou najvýznamnejšou spoločnosťou v ČR je Bosch Group, 16. v poradí je Porsche ČR a 26. priečku obsadilo Iveco. Okrem tradičného autopriemyslu sú ďalšími silnými odbormi energetika a telekomunikácie.

Množinu firiem s najvyššími tržbami nenápadne "riedia" on-line spoločnosti a start-upy. Okrem Alzy, ktorá nie je žiadnym nováčikom a firmy AVAST, prvýkrát v rebríčku nájdeme predajcu leteniek Kiwi.com s tržbami 18 miliárd Kč a e-shop s kozmetikou a parfumami Notino (s tržbami 7,2 miliardy Kč). Kiwi.com raketovo stúpa, a ak sa naplnia očakávania, môže byť už v budúcom roku najvýznamnejšou českou on-line firmou.

V rebríčku však nie sú zahrnuté niektoré spoločnosti, ktoré sú síce významné čo do veľkosti tržieb, ale svoje výkazy v zbierke listín nezverejňujú alebo nespolupracujú. Zostavovatelia rebríčka vyžadujú od firiem okrem iného potvrdenie o vierohodnosti údajov od finančného riaditeľa. Rebríček preto neposkytuje úplný obrázok o veľkosti firiem. Napríklad z obchodných reťazcov s prevahou potravín vychádza ako líder Globus, ale v skutočnosti sú väčšie Kaufland, Lidl aj Tesco.

Tržby stovky najväčších firiem v ČR vlani medziročne vzrástli menej ako v roku 2016, z 2,60 bilióna Kč na 2,63 bilióna Kč. Zisky firiem v rebríčku minulý rok presiahli 186 miliárd Kč. Prvá desiatka zarobila vyše 105 miliárd Kč a zamestnala 181.000 ľudí. Najväčším zamestnávateľom bol Agrofert (32.770 zamestnancov), ktorý z prvej priečky odsunul Českú poštu (30.807) na tretie miesto za Škodu Auto (31.626).