Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Nákladné autá nebudú platiť od soboty mýto za prejazd cez obce

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Spoplatnenie prejazdov cez obce malo pôvodne za cieľ odsunúť tranzitujúcu nákladnú dopravu z obcí.

Bratislava 14. marca (TASR) - Prejazdy cez intravilány obcí budú pre nákladné autá od soboty 15. marca zadarmo. Nebudú na nich platiť mýto tak, ako štát pôvodne zaviedol od januára tohto roku. Po nespokojnosti autodopravcov sa totiž rezort dopravy rozhodol vyhovieť im a od polovice marca vstupuje do platnosti vyhláška ministerstva, ktorá prináša mýtom nespoplatnené prejazdy cez obce.

Podľa hovorcu ministerstva dopravy Martina Kóňu bude teraz rezort monitorovať jazdy áut cez intravilány a o prípadných ďalších zmenách bude rokovať. "A to so zástupcami Únie autodopravcov Slovenska (UNAS), tiež Združenia cestných dopravcov Česmad Slovakia, predstaviteľmi vyšších územných celkov, ako aj miest a obcí," vymenoval pre TASR Kóňa.

Spoplatnenie prejazdov cez obce malo pôvodne za cieľ odsunúť tranzitujúcu nákladnú dopravu z obcí. Všetky nákladné autá nad 3,5 tony tak museli od januára tohto roku, a ešte i dnes musia, platiť mýto aj na prejazdoch cez intravilány. To pre nich znamená 985 kilometrov ciest spoplatnených mýtom navyše.

Funguje to tak, že nákladné autá a kamióny platia za prejazd intravilánom vtedy, ak do obce vstúpia určeným vstupom a opustia ju tiež definovaným výstupom v priebehu 45 minút. Vtedy vznikne transakcia, ktorú musí vodič auta zaplatiť.

V prípade, že auto vstúpi do obce a ostane tam dlhšie ako 45 minút, transakcia nevznikne a vodič nemusí platiť mýto. Toto opatrenie malo oslobodiť od mýta autá, ktoré cez obce netranzitujú, ale do nich vchádzajú, či z nich vychádzajú. Takže v obciach napríklad rozvážajú tovar, alebo ho sem chodia nakladať a vykladať.

Po zavedení spoplatnenia intravilánov sa však ozvali autodopravcovia, ktorí argumentovali tým, že novinka im príliš zvyšuje náklady. UNAS pre viaceré výhrady voči zmenám v mýte vstúpil aj do štrajkovej pohotovosti a hrozil i ostrým štrajkom. Rezort dopravy tak od tohto kroku ustúpil. Najprv mal ešte ostať od polovice marca spoplatnený prejazd cez obchvat Bratislavy, ale nakoniec bude zadarmo aj ten.