Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Náklady na likvidáciu vtáčej chrípky v SR doteraz dosiahli 550.000 eur

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Celkom bolo potvrdených zatiaľ deväť ohnísk u hydiny, dve ohniská u vtákov chovaných v zajatí a 55 pozitívnych prípadov u voľne žijúcich vtákov, spresnil agrorezort.

Bratislava 22. februára (TASR) - Doterajšie náklady na likvidáciu vtáčej chrípky na Slovensku k 17. februáru tohto roka dosiahli 550.000 eur. Vyplýva to z informácie Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV), ktorú dnes vzala na vedomie vláda.

V Slovenskej republike sa podľa MPRV potvrdilo prvé ohnisko nákazy HPAI H5N8 dňa 29. decembra 2016, a to v drobnochove hydiny v Bratislave - Dúbravke. Prvé ohnisko HPAI H5N8 u vtákov chovaných v zajatí sa potom potvrdilo 3. januára 2017 v ZOO Košice. "Celkom bolo potvrdených zatiaľ deväť ohnísk u hydiny, dve ohniská u vtákov chovaných v zajatí a 55 pozitívnych prípadov u voľne žijúcich vtákov," spresnil agrorezort.

Vtáčia chrípka odborne nazývaná aviárna influenza je vysoko nákazlivé vírusové ochorenie, ktorého pôvodcom je influenza A vírus patriaci do čeľade Orthomyxoviridae, rodu Influenzavirus A. Na základe prítomnosti povrchových antigénov, ako je hemaglutinín (H) a neuraminidáza (N) sa tieto vírusy delia na subtypy. Existuje 16 známych typov proteínu H (H1 až H16) a 9 typov proteínu N (N1 až N9), ktoré boli zistené vo vírusoch pochádzajúcich z vtákov, dva ďalšie typy proteínov H a N boli zistené vo vírusoch pochádzajúcich z netopierov.

MPRV poznamenalo, že influenza A vírus môže sporadicky postihovať aj cicavce, vrátane človeka, zvyčajne po priamom kontakte s infikovanou hydinou, napríklad hydinovými produktmi.