Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Náklady na prepravu tovarov po mori za posledný rok prudko klesli

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Trend podľa inštitútu odráža pokračujúcu normalizáciu v celosvetovej námornej preprave tovaru, ktorú počas pandémie nového koronavírusu vážne narušili výluky v dôležitých prístavoch.

Hamburg 5. októbra (TASR) - Firmy, ktoré prepravujú svoj tovar loďou, budú naďalej platiť výrazne nižšie ceny, čo znepokojuje spoločnosti zaoberajúce sa kontajnerovou prepravou. Oznámil to vo štvrtok nemecký Inštitút pre svetovú ekonomiku (IfW). V posledných dvoch rokoch sa kontajnerovým lodným spoločnostiam podarilo dosiahnuť obrovský nárast zisku, sadzby za prepravu však medzitým klesli pod predpandemický priemer, uviedol inštitút vo svojej aktuálnej štúdii. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Osobitne v prístavoch v USA klesli náklady na jeden kontajner za posledný rok z viac ako 8000 dolárov (7621 eur) na súčasných vyše 1000 dolárov. Trend podľa inštitútu odráža pokračujúcu normalizáciu v celosvetovej námornej preprave tovaru, ktorú počas pandémie nového koronavírusu vážne narušili výluky v dôležitých prístavoch. Preťaženia zaznamenané počas pandémie sa však už vytratili. V súčasnosti uviazne len približne 7 % tovaru prepravovaného po celom svete, čo je z historickej perspektívy zanedbateľné číslo, kým na vrchole pandémie sa tento ukazovateľ pohyboval okolo 14 %, priblížil inštitút.

IfW analyzuje pohyby lodí v reálnom čase pre stovky prístavov po celom svete s cieľom získať prehľad o vývoji globálneho obchodu.

(1 EUR = 1,0497 USD)