Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Pri nákupoch si treba dať pozor na neoznačené výrobky

Potraviny Foto: TASR/František Iván

Ide o mäso a mäsové výrobky, šunky, údené výrobky, klobásy, mlieko a mliečne výrobky, ovocie, zeleninu a ryby.

Bratislava 20. apríla (TASR) – Veľká noc každoročne prináša väčší nápor zákazníkov v obchodoch. Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR uskutočnila od polovice marca do polovice apríla tohto roka cielenú kontrolu potravín, ktoré sa kupujú najviac práve počas týchto sviatkov. Ide o mäso a mäsové výrobky, šunky, údené výrobky, klobásy, mlieko a mliečne výrobky, ovocie, zeleninu a ryby. Riaditeľ ŠVPS Jozef Bíreš upozornil, na čo si dať pri nákupoch pozor.

Dlhodobú nespokojnosť pociťujú podľa neho inšpektori s predajom ovocia a zeleniny. Za prvé tri mesiace tohto roka skontrolovali 694 prevádzok, v ktorých označili vyše 33.000 kilogramov čerstvého ovocia a zeleniny za nevyhovujúce. V 47 % prípadov spotrebiteľ nenašiel označenie, chýbalo napríklad miesto pôvodu. Pri 35 % bola problémom nedostatočná kvalita.

V rebríčku porušenosti výrobkov a potravín, s ktorými spotrebiteľ prichádza do styku, sa na základe laboratórnych analýz za prvý štvrťrok 2014 na prvej priečke umiestnili olejniny. Nasleduje víno, škrupinové ovocie, cukrárske výrobky a výrobky z medu. Naopak, dobre dopadlo mäso a mliečne výrobky.

"Bez vajíčok Veľká noc nie je. Na trhu sa objavilo nekonečne veľa vajec neoznačených. Sú to jednak vajcia po dátume minimálnej trvanlivosti, alebo je ich pôvod neznámy," dodal Bíreš.

Zároveň poukázal na prípady plesnivého mäsa na pultoch obchodov a skutočnosť, že ide rovnako o neoznačené výrobky. "Spotrebiteľ sa musí rozhodnúť, akú šunku alebo údené mäso ide kupovať. Pokiaľ chce šunku, tá sa robí zo svaloviny stehna, nie z iného mäsa. Potom sa prirodzene sťažuje, že kúpil takzvanú šunku, nie je to solené údené mäso a je to z krkovičky alebo z pliecka. Je nepríjemne prekvapený, čo si to kúpil," priblížil riaditeľ ŠVPS.

Inšpektori pri kontrolách objavili medzi potravinami aj trus hlodavcov, či dokonca živé hlodavce. "To je tiež určitý príznak toho, že v sklade nefunguje systém deratizácie a takéto prípady nám musia hlásiť ľudia. Ani inšpektor nezistí, že na povrchu pekárenských výrobkov sa nachádza trus hlodavcov," uzavrel Bíreš.