Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Nákupy cez internet zo zahraničia môžu Slovákov vyjsť draho

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Prostredníctvom internetu sa dá zo zahraničia objednať všeličo, výnimkou nie sú ani lieky.

Bratislava 20. januára (TASR) - Nákupy prostredníctvom internetu zo zahraničia môžu Slovákov stáť oveľa viac v porovnaní s cenou, ktorá sa zobrazí pred vložením tovaru do pomyselného košíka. Nielenže musia počítať s platením dane či cla, ale ak sa preukáže, že ide o falzifikát, tovar ani nemusia dostať.

"Nejeden z nás pri pohľade na cenovku v obchode rozmýšľa, ako ušetriť. Mnohí s úmyslom ušetriť nejaké to euro stavia na kúpu prostredníctvom internetu. V domnienke, že táto kúpa ich vyjde oveľa lacnejšie. Nie vždy sa to oplatí. Ak je hodnota objednaného tovaru v rozmedzí od 22 eur do 150 eur, vzniká povinnosť zaplatiť daň z pridanej hodnoty. Len pri dovoze tovaru, ktorého úhrnná hodnota nepresiahne 22 eur, je daný tovar oslobodený od cla i dane z pridanej hodnoty," upozornila hovorkyňa Colného úradu Košice Ľudmila Šusterová s tým, že pri každom takomto dovoze je povinnosť kúpnu cenu preukázať nejakým dokladom o platbe.

Veľkú časť zahraničných zásielok odevov a obuvi tvorí tovar, u ktorého môže vzniknúť podozrenie z porušovania práv duševného vlastníctva, a to ak ide o falzifikáty značkového tovaru. "Ak oprávnená osoba, napríklad majiteľ ochrannej známky, pri takomto tovare potvrdí, že ide o falzifikát, tovar v lepšom prípade kupujúci nedostanú, v horšom im hrozia vysoké pokuty, prípadne až možnosť trestného stíhania," varuje Šusterová.

Prostredníctvom internetu sa dá zo zahraničia objednať všeličo, výnimkou nie sú ani lieky. "Neregistrované lieky a lieky s obsahom podozrivých látok nemôžu byť prepustené do voľného obehu z dôvodu ochrany života a zdravia spotrebiteľa. Z minulosti môžeme spomenúť lieky s obsahom účinnej látky sildenafil, ktorá je určená na podporu mužskej potencie," pripomenula hovorkyňa.