Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Nálada belgických spotrebiteľov sa vo februári zhoršila

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Belgická národná banka v stredu uviedla, že index spotrebiteľskej dôvery dosiahol vo februári -5 bodov, zatiaľ čo v januári predstavoval -2 body.

Brusel 21. februára (TASR) - Nálada belgických spotrebiteľov tento mesiac klesla na 4-mesačné minimum, keď Belgičania horšie vnímali celkovú ekonomickú situáciu, vlastnú finančnú situáciu aj možnosti usporiť. Informoval o tom portál RTTNews, ktorý zverejnil najnovšie údaje belgickej centrálnej banky.

Belgická národná banka v stredu uviedla, že index spotrebiteľskej dôvery dosiahol vo februári -5 bodov, zatiaľ čo v januári predstavoval -2 body. Februárová hodnota indexu je najnižšia od októbra minulého roka, v ktorom index spotrebiteľskej dôvery dosiahol rovnako -5 bodov.

Pod pokles indexu sa podpísali všetky jeho komponenty s výnimkou spotrebiteľských očakávaní v oblasti nezamestnanosti. Klesol čiastkový index poukazujúci na spotrebiteľské hodnotenie celkovej ekonomickej situácie, ako aj čiastkový index sledujúci hodnotenie finančnej situácie domácností. V prvom prípade klesol z januárovej úrovne -14 bodov na -19 bodov a v druhom z úrovne -1 bod na -3 body.

Klesol aj čiastkový index poukazujúci na hodnotenie možnosti domácností usporiť. Ten dosiahol vo februári 13 bodov, zatiaľ čo v januári to bolo 21 bodov.