Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Nálada fínskych spotrebiteľov aj podnikateľov vzrástla na maximá

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Index spotrebiteľskej dôvery vo Fínsku dosiahol v januári -9,1 bodu, zatiaľ čo v decembri predstavoval -13,3 bodu.

Helsinki 29. januára (TASR) - Fínski spotrebitelia sú pesimistickí aj na začiatku tohto roka, ich nálada sa však oproti záveru roka 2023 zlepšila a dosiahla päťmesačné maximum. Poukázali na to v pondelok zverejnené údaje fínskeho štatistického úradu. Nálada podnikateľov sa vyvíjala ešte lepšie a podľa Konfederácie fínskeho priemyslu vzrástla na najvyššiu úroveň za osem mesiacov. TASR o tom informuje na základe správ agentúry DPA a portálu tradingeconomics.

Index spotrebiteľskej dôvery vo Fínsku dosiahol v januári -9,1 bodu, zatiaľ čo v decembri predstavoval -13,3 bodu. Januárová hodnota tak predstavuje najvyššiu úroveň dôvery spotrebiteľov v ekonomiku od augusta minulého roka.

Na druhej strane, aj naďalej sa drží hlboko pod dlhodobým priemerom. Ten predstavuje index spotrebiteľskej dôvery na úrovni -2,4 bodu. Spotrebitelia sú pesimistickí najmä v súvislosti s hodnotením súčasnej ekonomickej situácie, zlepšili sa však ekonomické očakávania na nasledujúce obdobie.

Výsledky svojho prieskumu zároveň zverejnila Konfederácia fínskeho priemyslu, ktorá poukázala na vývoj podnikateľskej dôvery. Hlavný index podnikateľskej dôvery dosiahol v januári -13 bodov oproti -19 bodov v poslednom mesiaci minulého roka. To je najvyššia úroveň indexu od mája, keďže zlepšenie nálady zaznamenali všetky kľúčové sektory hospodárstva, až na stavebníctvo.

Aj v tomto prípade je však výsledok hlboko pod dlhodobým priemerom. Ten predstavuje hodnota 1 bod.