Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Nálada investorov v eurozóne sa v apríli opäť zlepšila

Foto: Andrej Galica

V prípade celej eurozóny sa čiastkový index očakávaní v apríli zvýšil na 5 bodov z -2,3 bodu v marci, čo predstavuje siedmy mesiac rastu za sebou a najvyššiu hodnotu od februára 2022.

Frankfurt nad Mohanom 8. apríla (TASR) - Nálada investorov v eurozóne sa v apríli zlepšila už šiesty mesiac po sebe a ich dôvera v ekonomiku dosiahla najvyššiu úroveň za viac ako dva roky. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na výsledky prieskumu inštitútu Sentix.

Index dôvery, ktorý odráža náladu investorov v 20 štátoch menovej únie, v apríli vzrástol na -5,9 bodu z marcových -10,5 bodu, čo je najvyššia úroveň od februára 2022, oznámil v pondelok inštitút Sentix. Zlepšili sa aj očakávania investorov v Nemecku, najväčšia európska ekonomika však stále zostáva "relatívne problémovým dieťaťom" v skupine hlavných priemyselne rozvinutých krajín, upozornil inštitút.

V prípade celej eurozóny sa čiastkový index očakávaní v apríli zvýšil na 5 bodov z -2,3 bodu v marci, čo predstavuje siedmy mesiac rastu za sebou a najvyššiu hodnotu od februára 2022. Index hodnotiaci súčasnú situáciu takisto vzrástol, a to na -16,3 bodu z marcovej úrovne -18,5 bodu, čo predstavuje šieste zlepšenie v rade.

Prieskum medzi 1201 investormi v eurozóne sa konal od 4. do 6. apríla.