Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Nálada investorov v eurozóne sa vo februári zlepšila

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Slabosť v nemeckej ekonomike však signalizuje, že ešte je príliš skoro, aby sa už dalo povedať, že ekonomika eurozóny je na dobrej ceste.

Frankfurt nad Mohanom 5. februára (TASR) - Nálada investorov v eurozóne sa vo februári zlepšila už štvrtý mesiac po sebe a dostala sa na najvyššiu úroveň od apríla. Slabosť v nemeckej ekonomike však signalizuje, že ešte je príliš skoro, aby sa už dalo povedať, že ekonomika eurozóny je na dobrej ceste. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Index dôvery investorov inštitútu Sentix v ekonomiku eurozóny vo februári vzrástol na -12,9 bodu z januárových -15,8 bodu. Ekonómovia počítali so zvýšením indexu len na -15 bodov.

Brzdou zostáva Nemecko, ktoré je najväčšou ekonomikou regiónu, uviedol inštitút Sentix a poukázal na pretrvávajúcu ekonomickú krízu v krajine. "Oživenie je len pomalé," uviedol Sentix a dodal, že situácia v Nemecku je "neistá".

Index očakávaní vo februári stúpol na -5,5 bodu z januárových -8,8 bodu. Očakávania investorov sa zlepšili už piaty mesiac po sebe, pričom príslušný index sa dostal na najvyššiu úroveň od februára 2023.

Index hodnotenia súčasnej situácie v eurozóne sa vo februári tiež zvýšil na -20 bodov z -22,5 bodu v januári. To bol jeho štvrtý mesačný nárast po sebe.