Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Nálada malých podnikov v USA sa v novembri zhoršila

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Index optimizmu malých podnikov NFIB sa v novembri znížil na 90,6 bodu, čo je najnižšia hodnota za posledných šesť mesiacov mesiacov.

Washington 12. decembra (TASR) - Nálada malých podnikov v USA sa v novembri opäť zhoršila, k čomu prispeli pretrvávajúce ťažkosti s najímaním kvalifikovanej pracovnej sily a obavy z inflácie. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na v utorok zverejnené údaje Národnej federácie nezávislých podnikov (NFIB).

Index optimizmu malých podnikov NFIB sa v novembri znížil na 90,6 bodu, čo je najnižšia hodnota za posledných šesť mesiacov mesiacov, z októbrovej úrovne 90,7 bodu. Index zostal pod svojím 50-ročným priemerom 98 bodov už 23. mesiac po sebe. Hoci problémy s obsadzovaním voľných pracovných miest pretrvávajú, podiel firiem, ktoré hlásili nedostatok kvalifikovaných uchádzačov o prácu, klesol na 50 %, čo je najnižšia hodnota od januára 2021.

Vyššiu úrokovú sadzbu pri najnovších úveroch zaplatilo 25 % oslovených majiteľov podnikov, čo bolo o tri percentuálne body menej ako v októbri.