Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Nálada nemeckých spotrebiteľov zostáva stabilná

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Predstihový index spotrebiteľskej dôvery poradenskej spoločnosti GfK pre september zostal na úrovni 9,7 bodu, na ktorej sa nachádzal aj v auguste.

Norimberg 28. augusta (TASR) - Aj napriek spomaleniu ekonomiky zostáva nálada nemeckých spotrebiteľov stabilná. Domáca spotreba tak zostáva oporou najväčšej európskej ekonomiky.

Predstihový index spotrebiteľskej dôvery poradenskej spoločnosti GfK pre september zostal na úrovni 9,7 bodu, na ktorej sa nachádzal aj v auguste. Predtým sa znížil trikrát po sebe. Ekonómovia počítali s pokračovaním poklesu na 9,6 bodu.

V auguste sa zlepšil index signalizujúci ochotu nakupovať, naopak príjmové očakávania sa mierne zhoršili. Výrazne klesol index očakávaní, ktorý sa dostal najnižšie za viac než 6,5 roka. Dôvodom sú obchodné vojny a neistota týkajúca sa brexitu.

Index ekonomických očakávaní padol o 8,3 bodu na -12 bodov. Index príjmových očakávaní sa znížil o 0,7 bodu na 50,1 bodu a index ochoty nakupovať stúpol o 2,5 bodu na 48,8 bodu.

Rizikom ohrozujúcim dôveru spotrebiteľov sú podľa GfK predovšetkým narastajúce obavy zo straty práce. Obchodný konflikt s USA a hroziace clá na nemecký export rovnako ako diskusie okolo brexitu spôsobujú, že aj spotrebitelia čoraz viac pociťujú hrozbu recesie v Nemecku, uviedol expert GfK Rolf Bürkl.

Nemecká ekonomika v 2. štvrťroku medzikvartálne klesla o 0,1 % po náraste o 0,4 % v prvých troch mesiacoch.