Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Nálada nemeckých vývozcov klesla najnižšie za viac než dva roky

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dôvodom je spomaľujúci sa rast ekonomiky a zároveň očakávania, že so zlepšením situácie sa v najbližšom období nedá počítať.

Mníchov 27. septembra (TASR) - Nálada medzi nemeckými vývozcami tento mesiac prudko klesla a dostala sa na najnižšiu úroveň od prvých mesiacov pandémie nového koronavírusu. Dôvodom je spomaľujúci sa rast ekonomiky a zároveň očakávania, že so zlepšením situácie sa v najbližšom období nedá počítať. Ukázal to v utorok zverejnený prieskum nemeckého ekonomického inštitútu Ifo. Informovala o tom agentúra Reuters.

Index očakávaní nemeckých vývozcov dosiahol v septembri -6 bodov, zatiaľ čo v auguste dosiahla jeho hodnota -2,8 bodu. Septembrová hodnota indexu je najnižšia od mája 2020, keď sa v dôsledku vypuknutia pandémie nového koronavírusu prudko zhoršila ekonomická situácia.

"Očakávania exportérov sú negatívne vo väčšine výrobných odvetví," povedal prezident Ifo Clemens Fuest. Iba v prípade výrobcov nealkoholických nápojov smeruje nálada k určitému optimizmu a automobilový priemysel očakáva vo 4. kvartáli zvýšenie vývozu. V ďalších odvetviach však nálada výrazne klesá.

Export z najväčšej európskej ekonomiky, ktorá je silne závislá od vývozu, klesol v júli v porovnaní s júnom o 2,1 %. Pod nepriaznivé údaje sa podpísal klesajúci dopyt zo strany dvoch kľúčových trhov Nemecka, ktorými sú Čína a Spojené štáty.