Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

Nálada spotrebiteľov v USA sa vo februári mierne zvýšila

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Index spotrebiteľskej dôvery podľa predbežných údajov vo februári stúpol na 79,6 bodu z januárových 79 bodov, uviedla Michiganská univerzita.

Ann Arbor 16. februára (TASR) - Nálada spotrebiteľov v USA sa vo februári mierne zvýšila, ukázal prieskum Michiganskej univerzity.

Index spotrebiteľskej dôvery podľa predbežných údajov vo februári stúpol na 79,6 bodu z januárových 79 bodov, uviedla Michiganská univerzita. Ekonómovia počítali s nárastom až na 80 bodov.

"Skutočnosť, že nálada tento mesiac neklesla, signalizuje, že spotrebitelia sa naďalej cítia istejšie, pokiaľ ide o ekonomiku, čo potvrdzuje výrazné zlepšenie v decembri a januári v rôznych aspektoch ekonomiky," uviedla šéfka oddelenia spotrebiteľských prieskumov Michiganskej univerzity Joanne Hsuová. Dodala, že podľa spotrebiteľov inflácia bude pokračovať v spomaľovaní a trh práce sa bude ďalej posilňovať.

Jednoročné inflačné očakávania spotrebiteľov sa vo februári zvýšili na 3 % z 2,9 % v januári. Päťročné inflačné očakávania zostali tretí mesiac po sebe na úrovni 2,9 %.