Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Ekonomika

Nálada v malých podnikoch v USA sa v júni zlepšila

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Výrazne ustúpil pesimizmus súvisiaci s vyhliadkami ekonomiky a zlepšili sa aj očakávania vývoja tržieb.

Washington 11. júla (TASR) - Nálada v malých podnikov v USA bola v júni najpozitívnejšia za posledných sedem mesiacov. Výrazne ustúpil pesimizmus súvisiaci s vyhliadkami ekonomiky a zlepšili sa aj očakávania vývoja tržieb. V súvislosti s napätou situáciou na trhu práce však stále pretrvávajú obavy z inflácie. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na v utorok zverejnené výsledky prieskumu Národnej federácie nezávislých podnikateľov (NFIB).

Index optimizmu malých podnikov NFIB sa v júni zvýšil o 1,6 bodu na 91 bodov, čo bolo najvýraznejšie medzimesačné zlepšenie od augusta 2022. Napriek čiastočnému zvýšeniu však index už 18. mesiac v rade zostal pod 49-ročným priemerom, ktorý predstavuje hodnota 98 bodov.

Podiel firiem, ktoré za svoj hlavný problém označili infláciu, dosiahol v júni 24 % po 23 % v máji. V porovnaní s júnom minulého roka, keď tento ukazovateľ dosiahol najvyššiu hodnotu od 4. štvrťroka 1979, to predstavuje pokles o 13 percentuálnych bodov.

Prieskum NFIB ďalej ukázal, že 42 % vlastníkov menších firiem malo problémy pri obsadzovaní voľných pracovných pozícií. V porovnaní s májom ich podiel klesol o dva percentuálne body.