Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Ekonomika

Nálada v malých podnikoch v USA sa v júli zlepšila

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Index optimizmu malých podnikov NFIB sa v júli zvýšil o desatinu percentuálneho bodu na 91,1 bodu a dostal sa najvyššie od novembra 2022.

Washington 8. augusta (TASR) - Nálada malých podnikov v USA bola v júli najpozitívnejšia za uplynulých osem mesiacov, pričom obavy z inflácie sa dostali najnižšie za takmer dva roky. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na v utorok zverejnené výsledky prieskumu Národnej federácie nezávislých podnikov (NFIB).

Index optimizmu malých podnikov NFIB sa v júli zvýšil o desatinu percentuálneho bodu na 91,1 bodu a dostal sa najvyššie od novembra 2022. Podiel firiem, ktoré uviedli, že najviac sa obávajú inflácie, dosiahol v júli 23 %. V medziročnom porovnaní ukazovateľ klesol o 13 percentuálnych bodov a dostal sa najnižšie od novembra 2021.

Prieskum ďalej ukázal, že viac ako štvrtina firiem plánuje kapitálové investície a 17 % počíta so zvyšovaním počtu zamestnancov. V porovnaní s júnom ich podiel vzrástol v oboch prípadoch o dva percentuálne body. Vyhliadky do najbližšieho obdobia boli zároveň najmenej pesimistické od augusta 2021, keď príslušný index stúpol o 10 bodov na -30 bodov.