Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Nálada v podnikateľskom sektore USA sa zhoršuje aj naďalej

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Negatívny vplyv malo podľa šéfa Business Roundtable oslabenie zahraničných ekonomík, vrátane Nemecka a Japonska. Krátkodobé riziko predstavuje tiež neistota okolo brexitu.

New York 20. marca (TASR) - Nálada v podnikateľskom sektore v USA sa zhoršila štvrtý kvartál po sebe, ukázal prieskum Business Roundtable (BRT). Dôvodom sú obavy zo spomaľovania expanzie mimo USA.

Index ekonomických vyhliadok zostavený na základe prieskumu medzi šéfmi veľkých amerických firiem padol v 1. štvrťroku na 95,2 bodu zo 104,4 bodu v predchádzajúcom kvartáli. Index však zostáva deviaty štvrťrok po sebe nad svojím historickým priemerom 82,4 bodu.

Šéf Business Roundtable Jamie Dimon, ktorý je výkonným riaditeľom banky JPMorgan Chase, uviedol, že negatívny vplyv na náladu podnikateľov malo oslabenie zahraničných ekonomík, vrátane Nemecka a Japonska.

Dodal, že neistota okolo brexitu takisto predstavuje krátkodobé riziko. Odchod Británie z Európskej únie (EÚ) je negatívnym faktorom už nejaký čas a podľa Dimona sa zvyšuje nebezpečenstvo, že o 10 dní príde k takzvanému tvrdému brexitu.

Plány firiem týkajúce sa kapitálových investícií, prijímania nových zamestnancov a obchodných vyhliadok sa zhoršili. Indexy vo všetkých troch kategóriách však zostávajú z historického hľadiska vysoko.