Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Nálada vo francúzskom priemyselnom sektore sa prekvapivo zlepšila

Obchodníci pracujú na burze cenných papierov. Foto: TASR/AP

Naopak, index očakávaní výrobcov týkajúcich sa vývoja ich finančnej situácie v najbližších troch mesiacoch klesol na 4 body zo 6 bodov.

Paríž 21. decembra (TASR) - Nálada vo francúzskom priemyselnom sektore sa na konci roka prekvapivo zlepšila a vrátila sa na úroveň svojho dlhodobého priemeru. V predchádzajúcich dvoch mesiacoch stagnovala.

Index nálady vo výrobnom sektore v decembri stúpol na 5-mesačné maximum 100 bodov z 99 bodov v novembri, uviedol francúzsky štatistický úrad INSEE. Ekonómovia počítali s poklesom indexu na 98 bodov.

Hlavnou príčinou nárastu indexu bolo zlepšenie v oblasti produkcie, keď príslušný index vyskočil na 0 bodov z -9 bodov v novembri. Index očakávaní týkajúcich sa vývoja produkcie v najbližších mesiacoch sa zvýšil na -10 bodov z -11 bodov.

Naopak, index očakávaní výrobcov týkajúcich sa vývoja ich finančnej situácie v najbližších troch mesiacoch klesol na 4 body zo 6 bodov. Index objednávok stagnoval na úrovni -17 bodov.

Zložený index podnikateľskej dôvery, ktorý zahŕňa okrem výroby aj ďalšie sektory, ako je stavebníctvo, služby, maloobchod a veľkoobchod, v decembri vzrástol na 98 bodov z 97 bodov v predchádzajúcom mesiaci.