Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Nálada vo svetovej ekonomike sa mierne zlepšila

Foto: TASR/AP

Indexy pre Európu a Severnú Ameriku sa nachádzajú päť bodov nad dlhodobým priemerom.

Mníchov 10. novembra (TASR) - Nálada vo svetovej ekonomike sa opäť zlepšuje po páde počas leta, keď klesla na najnižšiu úroveň za tri roky. Informovala o tom agentúra DPA.

Index ekonomickej klímy vo svetovej ekonomike mníchovského inštitútu Ifo vo 4. kvartáli vzrástol o 4,5 bodu na 90,5 bodu. Index sa tak opäť dostal na úroveň, na ktorej sa nachádzal v 2. štvrťroku. "Zdá sa, že svetová ekonomika sa začala mierne zotavovať," uviedol inštitút Ifo. Experti, medzi ktorými uskutočnil inštitút prieskum, naďalej hodnotia aktuálnu situáciu pesimisticky. Zlepšili sa však očakávania.

Index zostáva aj napriek zvýšeniu o 6 bodov pod svojím dlhodobým priemerom. Na prieskume Ifo sa zúčastnilo 1071 expertov zo 113 krajín. Prieskum sa uskutočnil v októbri a experti považovali za najväčšie riziko pre svetovú ekonomiku zvolenia Donalda Trumpa za amerického prezidenta.

Index ekonomickej klímy inštitútu Ifo sa zlepšil vo všetkých regiónoch s výnimkou strednej a východnej Európy a Latinskej Ameriky. Indexy pre Európu a Severnú Ameriku sa nachádzajú päť bodov nad dlhodobým priemerom.