Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Nálady amerických spotrebiteľov v novembri mierne klesli

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa predbežných údajov Michiganskej univerzity index spotrebiteľskej dôvery dosiahol v novembri 98,3 bodu oproti 98,6 bodu v októbri.

Washington 10. novembra (TASR) - Spotrebiteľská dôvera v Spojených štátoch zaznamenala v novembri mierny pokles. Aj napriek tomu sa však nálady spotrebiteľov počas celého roka držia na najvyššej úrovni za 18 rokov.

Podľa predbežných údajov Michiganskej univerzity index spotrebiteľskej dôvery dosiahol v novembri 98,3 bodu oproti 98,6 bodu v októbri. Spotrebitelia sú však naďalej veľmi optimistickí, uviedol ekonóm Richard Curtin. Príslušný index je v tomto roku stále na vyššej hodnote, než v ktoromkoľvek z rokov od roku 2000, dodal. Navyše aj analytici očakávali výraznejší pokles indexu, a to na 98 bodov.

"Zlepšili sa očakávania spotrebiteľov v oblasti celkového vývoja ekonomiky, kde naďalej počítajú s výrazným rastom," povedal Curtin. Na druhej strane ale predpokladajú zrýchlenie inflácie a rast úrokových sadzieb.

Podindex súčasných ekonomických podmienok mierne vzrástol, zo 113,1 bodu v októbri na 113,2 bodu. Čiastkový index spotrebiteľských očakávaní klesol na 88,7 bodu z októbrovej hodnoty 89,3 bodu.