Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

NALEVANKO: Nepredpokladám masívny odchod sporiteľov z 2. piliera

Michal Nalevanko, riaditeľ spoločnosti The Benchmark Research and Consultancy, hosťom v relácii EKONOMIKA Tu a Teraz. Foto: Tablet.TV

Koľko ľudí napokon vystúpi z 2. dôchodkového piliera bude záležať aj od toho, ako bude výhodnosť, či nevýhodnosť sporenia v kapitalizačnom pilieri odkomunikovaná zo strany politikov.

Bratislava 5. februára (TABLET.TV) - Druhý dôchodkový pilier a jeho výhodnosť, či nevýhodnosť je opäť politickou témou. Parlament rozhodol tento týždeň o jeho v poradí už štvrtom otvorení. Sporitelia budú môcť v období, od 15. marca do 15. júna tohto roka, vystúpiť z 2. dôchodkového piliera. Aká je budúcnosť tohto typu sporenia na dôchodok sa v relácii EKONOMIKA Tu a Teraz Richard Kvasňovský rozprával s Michalom Nalevankom, riaditeľom spoločnosti The Benchmark Research and Consultancy.

Koľko ľudí napokon vystúpi z 2. dôchodkového piliera bude záležať aj od toho, ako bude výhodnosť, či nevýhodnosť sporenia v kapitalizačnom pilieri odkomunikovaná zo strany politikov. „Dnes už majú politici konkrétny odstrašujúci nástroj, a to je výška prvých anuít, ktoré sa vyplácajú z druhého piliera. Z toho, čo som mal možnosť vidieť predpokladám, že budú s týmito číslami masívne operovať,“ povedal Nalevanko.



Nepredpokladá však masívny výstup sporiteľov. „Ľudia, ktorí sú dnes v 2. pilieri odolali trom príležitostiam vystúpiť z neho a vrátiť sa len do Sociálnej poisťovne a už pravdepodobne patria k tým, ktorí vedia, prečo sú tam,“ dodal Nalevanko.