Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Napätie medzi Čínou a USA rastie, Peking varuje firmy aj turistov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Medzitým sa zvýšil tlak USA na jednu z kľúčových čínskych spoločností, telekomunikačný gigant Huawei. Ten je podľa Washingtonu pre USA aj iné štáty bezpečnostným rizikom, čo Huawei odmieta.

Peking/Washington 4. júna (TASR) - Napätie v obchodnom spore medzi USA a Čínou sa zo dňa na deň stupňuje. Čína najnovšie varovala svoje firmy pôsobiace na americkom trhu pred prípadnou šikanou zo strany amerických úradov. Varovanie tak ešte rozšírila, keď deň predtým upozornila na možné problémy študentov a akademikov.

Obchodný spor sa prudko zhoršil začiatkom mája, keď americký prezident Donald Trump vyhlásil, že "Čína ustupuje od pôvodných sľubov" a následne uvalil na čínske produkty v ročnej hodnote 200 miliárd USD (178,81 miliardy eur) zvýšené clá. Z pôvodných 10 % sa clo na čínsky dovoz v spomínanej hodnote zvýšilo na 25 %. Peking reagoval zvýšením ciel na americký dovoz v hodnote 60 miliárd USD s platnosťou od 1. júna.

Medzitým sa zvýšil tlak USA na jednu z kľúčových čínskych spoločností, telekomunikačný gigant Huawei. Ten je podľa Washingtonu pre USA aj iné štáty bezpečnostným rizikom, čo Huawei odmieta.

Po niekoľkých ostrých slovných výmenách medzi Washingtonom a Pekingom čínska vláda najskôr v pondelok (3. 6.) varovala študentov a akademikov pred rizikom štúdia či pôsobenia v USA. V utorok rozšírila varovanie aj na firmy a turistov.

"V posledných dňoch sme zaznamenali v USA viacero incidentov ozbrojeného násilia a krádeží," uviedlo čínske ministerstvo kultúry a cestovného ruchu a čínskych turistov vyzvalo, aby "dôsledne zvážili riziká cesty do USA". K tomu sa pridalo ministerstvo zahraničných vecí, ktoré čínske firmy a občanov upozornilo pred "možnou šikanou zo strany americkej polície a bezpečnostných zložiek".

Zatiaľ posledné kolo obchodných rokovaní sa uskutočnilo začiatkom mája, zhruba v období, v ktorom Trump rozhodol o zvýšení dovozných ciel na čínske produkty. Odvtedy k ďalším rokovaniam nedošlo a je otázne, či na schôdzke G20 koncom júna v Japonsku sa uskutočnia rokovania medzi Trumpom a čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom.

Čína varovala svojich občanov pred cestovaním do Spojených štátov


Čínska vláda varovala v utorok svojich občanov pred cestovaním do Spojených štátov vzhľadom na predpoklad "obťažovania" zo strany tamojších úradov. Informovala o tom agentúra DPA.

Vyhlásenie, ktoré zverejnilo čínske ministerstvo zahraničných vecí, bolo adresované turistom a čínskym podnikom pôsobiacim v Spojených štátoch, uviedol hovorca Keng Šuang.

Upozornenie sa podľa neho týka "povedomia o bezpečnosti, dbania na posilnenie prevencie a náležitej aktívnej reakcie".

"Už nejaký čas americké úrady činné v trestnom konaní opakovane vykonávajú bezprostredné vyšetrovanie a výsluchy a využívajú ďalšie prostriedky, aby obťažovali čínskych občanov, ktorí prišli do Spojených štátov," dodal Keng. Zároveň zdôraznil, že cestovanie z Číny do Spojených štátov a opačne by malo byť založené na vzájomnom rešpekte.

V pondelok čínske ministerstvo školstva varovalo čínskych študentov a vysokoškolských pracovníkov pred "rizikom" plynúcim zo štúdia v Spojených štátoch. Rezort sa pritom odvolal na odmietanie víz a oneskorenia plynúce z prebiehajúcej obchodnej vojny medzi Spojenými štátmi a Čínou a iné nezhody.