Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Nápis euro v gréckej alfabete zostane na eurobankovkách aj po Grexite

Ilustračné foto Foto:

Aj keby sa vláda z Atén do konca tohto týždňa nedohodla na novom záchrannom programe a krajina by musela opustiť menovú úniu, bude trvať roky, než zmizne výraz "euro" po grécky z eurobankoviek.

Brusel 9. júla (TASR) - Slovo "euro" napísané v gréckej alfabete zostane na eurobankovkách ešte aj dlho potom, keby došlo ku Grexitu, odchodu Grécka z eurozóny. Uviedol to dnes francúzsky denník Le Monde.

Aj keby sa vláda z Atén do konca tohto týždňa nedohodla na novom záchrannom programe a krajina by musela opustiť jednotnú menovú úniu, bude trvať roky, než zmizne výraz "euro" po grécky z eurobankoviek, ktoré sú už v obehu. Stalo by sa tak, až keď by Európska centrálna banka (ECB) alebo národné centrálne banky krajín eurozóny rozhodli tlačiť nové bankovky.

Le Monde v tejto súvislosti pripomenul informácie amerického časopisu Slate z roku 2011. Vtedy - v článku o príbehu vstupu Grécka do eurozóny - časopis upozornil, že na jednom zo summitov EÚ v roku 1997 vtedajší grécky minister financií Jannos Papantoniu, považovaný za architekta vstupu Grécka do eurozóny, veľmi dôrazne požadoval zahrnutie slova "euro" v gréckom písme, alfabete, na budúcich eurobankovkách. A to aj napriek tomu, že vtedy ešte nebolo isté, či sa Grécko stane členom menovej únie, lebo nebolo súčasťou tretej fázy Európskej menovej únie (až od 1. januára 2001), ktorá používala euro v bezhotovostnej platbe.

Časopis Slate upozornil, že grécka žiadosť v roku 1997 narazila na nesúhlas Nemecka, avšak po vstupe Grécka do eurozóny v roku 2001 už nebol dôvod protirečiť a bolo rozhodnuté, že alfabeta sa objaví na bankovkách. Išlo o symbolické víťazstvo Grécka nad Nemeckom - 15 rokov predtým, než vypukla "vojna nervov", ktoré v súčasnosti stavia proti sebe nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú a gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa, skonštatoval denník Le Monde.

Eurobankovky a euromince sa dostali do obehu 1. januára 2002.