Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Nápojové kartóny treba zbierať, inak ročne bude na skládkach 9 000 ton

Ilustračné foto. Foto: ASEKOL SK

Nápojový kartón obsahuje viac ako 70 % papiera a už dva litrové kartóny sa môžu recyklovať na meter štvorcový kuchynskej utierky.

Bratislava 26. júla (TASR) - Na Slovensku sa denne predá 1,5 milióna nápojových kartónov. Napriek tomu, že je to cenný materiál na recykláciu, viac ako polovica skončí na skládkach. Nápojový kartón obsahuje viac ako 70 % papiera a už dva litrové kartóny sa môžu recyklovať na meter štvorcový kuchynskej utierky.

Od 1. júla 2016 triedený zber komunálneho odpadu v obciach a mestách financujú Organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV), pričom v kategórii obalov získalo autorizáciu 11 subjektov. Najväčší počet obcí a miest má zmluvy s bratislavskými organizáciami ENVI–PAK, a.s., (1551 subjektov, viac ako 2,9 milióna obyvateľov) a NATUR–PACK, a.s. (1107 subjektov, viac ako 2,1 milióna obyvateľov). V súčasnosti OZV na základe zákona preberajú existujúci systém triedenia odpadu v obciach a mestách.

Podľa Ministerstva životného prostredia SR súčasný zákon o odpadoch a jeho vykonávací predpis zaviedol tzv. štandardy zberu triedených zložiek komunálneho odpadu. Práve jednou z triedených zložiek je aj viacvrstvový kombinovaný materiál na báze lepenky. Nápojový kartón sa tak bude zbierať buď samostatne v oranžových nádobách, alebo v spoločnej nádobe s plastmi, čiže žltej nádobe.

Väčšina obcí a miest v online prieskume spoločnosti vyrábajúcej obaly deklarovala, že nápojové kartóny triedi (83 %), z toho takmer polovica ich hádže do kontajnerov alebo vriec spolu s plastom. Ak sa zbierajú s inými komoditami, zvyčajne sa dotrieďujú.

"Farba zbernej nádoby na nápojový kartón sa môže v jednotlivých obciach a mestách líšiť, pretože závisí od systému zberu v obci. Informáciu o triedení nápojových kartónov nájdu občania na webovej stránke mesta alebo nálepkách na kontajneroch. Určite by však nemali skončiť v komunálnom odpade," uviedla Silvia Nosálová, riaditeľka pre komunikáciu a marketing spoločnosti ENVI–PAK, a.s.

Podľa Michala Sebíňa, riaditeľa spoločnosti NATUR-PACK, a.s., sa zdá, že väčšina obcí nápojový kartón netriedi. Dôvodom sú vysoké náklady na zber a dotrieďovanie. Ani po spustení rozšírenej zodpovednosti výrobcov nie je možné očakávať okamžité zlepšenie. Zákon dokonca pripúšťa viacero možností, ako nápojové kartóny triediť a preto nemožno očakávať ani štandardizáciu ich zberu.

Cieľom organizácií zodpovednosti výrobcov je v súlade s novým zákonom o odpadoch motivovať občanov k triedeniu, a tak znížiť skládkovania. Do roku 2020 by sa objem triedeného odpadu mal zvýšiť zo súčasných 6 % na 50 %. Papier, plasty a sklo sú zavedené a dobre známe komodity. V znalosti a aj v zberových nádobách ešte majú rezervu kovy a nápojové kartóny. Ak by sa nápojové kartóny nezbierali, ročne ich skončí na slovenských skládkach až 9000 ton.