Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

NARKS: Reakcie na opatrenia NBS sa objavili v druhom kvartáli 2018

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Funtál

Záujemcovia o kúpu bytu urýchlili rozhodnutie, aby stihli výhodnejšie podmienky pre hypotekárny úver.

Bratislava 11. augusta (TASR) - Bezprostredné reakcie na sprísnené podmienky pre získanie hypotekárnych úverov sa prejavili na realitnom trhu už v priebehu druhého štvrťroka 2018. Pre TASR to uviedol prezident Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska (NARKS) Ján Palenčár.

Záujemcovia o kúpu bytu urýchlili rozhodnutie, aby stihli výhodnejšie podmienky pre hypotekárny úver. Z tohto dôvodu podľa neho mnohí developeri a realitné kancelárie zaznamenali v apríli až máji tohto roka rekordné objemy predajov.

Následne od konca mája evidovala NARKS čiastočné zníženie dopytu. "Niektorí developeri na to zareagovali dočasnými zľavami a to preto, aby dokázali udržať objem predajov," priblížil Palenčár s tým, že situácia sa postupne vracia na úroveň priemerného predaja. Predpokladá, že september prinesie obdobne vysoké čísla predaja ako druhý kvartál.

Reálne dosahy opatrení Národnej banky Slovenska na realitný trh, medzi ktoré patria zmeny cien a správania klientov, zmena dopytu po určitých typoch nehnuteľností a objemov predaja, bude asociácia vedieť zhodnotiť koncom tohto roka, uzavrel Palenčár.