Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Nárok na dávku v nezamestnanosti si možno uplatniť tri roky spätne

Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Základnou podmienkou nároku na dávku v nezamestnanosti je, aby poistenec v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie bol poistený v nezamestnanosti aspoň dva roky.

Bratislava 24. marca (TASR) - Pre vznik nároku na dávku v nezamestnanosti je rozhodujúci deň zaradenia do evidencie uchádzačov o zamestnanie na úrade práce, a nie termín podania žiadosti o samotnú dávku.

"Vyplatenie dávky si poistenec môže uplatniť spätne až do troch rokov od vzniku nároku na dávku. Môže sa to stať napríklad vtedy, ak na možnosť uplatniť si nárok na dávku v nezamestnanosti zabudol. Podmienkou však je, že musel byť po strate zamestnania zaevidovaný na úrade práce a má o tom potvrdenie. Sociálna poisťovňa mu následne vyplatí dávku naraz za celé obdobie, počas ktorého bol evidovaný na úrade práce, najviac však za obdobie 6 mesiacov," zdôrazňuje hovorca poisťovne Peter Višváder.

Základnou podmienkou nároku na dávku v nezamestnanosti je, aby poistenec v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie bol poistený v nezamestnanosti najmenej dva roky, teda 730 dní. Spôsob skončenia pracovnoprávneho vzťahu nemá vplyv na nárok na dávku v nezamestnanosti, jej výšku, ani na obdobie jej poskytovania. Dávka v nezamestnanosti sa vypláca mesačne pozadu v lehote určenej Sociálnou poisťovňou počas podporného obdobia, ktoré je šesť mesiacov.

Vo februári 2019 poisťovňa vyplatila spolu 41.792 dávok v nezamestnanosti s priemernou výškou 418,98 eura.