Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Nárok na doplnkovú platbu na dobytčie jednotky sa upraví

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Predloženým návrhom nariadenia vlády sa zohľadňuje skutočnosť, že nezanedbateľná časť chovateľov presúva zvieratá na tzv. letnú pastvu.

Bratislava 17. januára (TASR) - Nariadenie upraví podmienky oprávnenosti v prípade dátumu podávania žiadostí o doplnkovú vnútroštátnu platbu na dobytčie jednotky. Vyplýva to z novely nariadenia vlády z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, ktorú v stredu odobrila vláda. Účinnosť by nariadenie malo nadobudnúť 1. februára 2018.

"Predloženým návrhom nariadenia vlády sa zohľadňuje skutočnosť, že nezanedbateľná časť chovateľov presúva zvieratá na tzv. letnú pastvu. Dochádza k úprave vo vzťahu k podmienkam oprávnenosti v prípade dátumu podávania žiadostí o doplnkovú vnútroštátnu platbu na dobytčie jednotky," spresnil v dôvodovej správe agrorezort.

Cieľom návrhu nariadenia vlády je podľa MPRV novelizácia príslušného ustanovenia nariadenia vlády o podmienkach poskytovania podpory v poľnohospodárstve formou prechodných vnútroštátnych platieb týkajúcich sa doplnkovej vnútroštátnej platby na dobytčie jednotky v nadväznosti na konzultácie s Európskou komisiou (EK), ako aj legislatívno-technická úprava vzhľadom na skúsenosti z aplikačnej praxe, nové metodické usmernenia v súvislosti so schémami prechodných vnútroštátnych platieb a výklad EK k jednotlivým ustanoveniam európskeho právneho rámca pre poskytovanie prechodných vnútroštátnych platieb.

Prechodné vnútroštátne platby sa poskytujú zo štátneho rozpočtu ako podpora príjmu poľnohospodárov v tých členských štátoch, ktoré uplatňujú jednotnú platbu na plochu (SAPS). Nariadenie vlády číslo 152 z roku 2013 ustanovilo tri schémy prechodných vnútroštátnych platieb, ktorými sú doplnková vnútroštátna platba na plochu, doplnková vnútroštátna platba na chmeľ a doplnková vnútroštátna platba na dobytčie jednotky.