Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Nárok na konkurz pri osobnom bankrote priznali 8000 ľuďom

Na archívnej snímke Lucia Žitňanská. Foto: TASR Martin Baumann

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská ocenila, že prijatie inštitútu osobného bankrotu dalo ľuďom v neľahkej životnej situácii druhú šancu.

Rimavská Sobota 26. februára (TASR) - Za necelý rok, odkedy bola prijatá nová právna úprava osobného bankrotu, zaevidovali centrá právnej pomoci (CPP) na Slovensku vyše 80.000 konzultácií. Nárok na konkurz bol pritom priznaný vyše 8000 osobám, z toho v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) je to takmer 2500 osôb. Na brífingu v kancelárii CPP v Rimavskej Sobote to povedala ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd).

"Banskobystrický kraj je tak zjavne na špičke z hľadiska početnosti," uviedla ministerka. Súvisí to podľa nej aj so situáciou, v ktorej sa ľudia v tomto kraji nachádzajú, teda stále vysokou nezamestnanosťou a s ňou súvisiacimi javmi.

Ministerka na druhej strane ocenila, že prijatie inštitútu osobného bankrotu dalo ľuďom v neľahkej životnej situácii druhú šancu. "Ľudia, ktorí sa dostali z rôznych dôvodov do dlhovej špirály, nevedia svoje dlhy splácať, nevedia sa z tejto situácie vlastnou pomocou dostať. Týmto inštitútom sa touto právnou úpravou podáva pomocná ruka, aby sa vedeli z tejto situácie dostať," dodala.

Kancelária CPP v Rimavskej Sobote eviduje aktuálne viac ako 560 žiadostí o osobný bankrot. Aj toto číslo je jedno z najvyšších na Slovensku. "Sami sme čakali po tom, ako bol v marci 2017 prijatý zákon o osobnom bankrote, pokles záujmu o tento inštitút, opak je však pravdou," povedal TASR vedúci rimavskosobotskej kancelárie CPP Pavel Koniar. Osobný bankrot v súčasnosti tvorí približne polovicu agendy tejto kancelárie. "Denne odkonzultujeme približne 20 ľudí so záujmom o osobný bankrot," doplnil.

Podľa neho najviac ľudí chodí do kancelárie kvôli poradenstvu pri exekúciách. "Je to región, kde je najvyššia nezamestnanosť. U ľudí sa kopia problémy so splácaním úverov, pôžičiek a následne sa musia vysporiadať s exekúciou," pripomenul.

Ako TASR povedala šéfka slovenských CPP Eva Kováčechová, kancelárie CPP sú v tomto čase veľmi vyťažené. "Kým bežná agenda možno trochu poklesla, tak niekoľkonásobne to vynahradila agenda osobného bankrotu," priblížila. CPP vlani aj z tohto dôvodu posilnilo kancelárie po celom Slovensku a prijalo 35 nových ľudí.

CPP má aktuálne na Slovensku 12 kancelárií, v ktorých pracuje 127 ľudí. Právnu pomoc poskytujú ešte v ďalších 16 konzultačných pracoviskách. Vedenie CPP plánuje tento rok otvoriť ďalšie tri kancelárie a 16 konzultačných pracovísk.