Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Nárok na ošetrovné je aj pri opatrovaní chorého rodiča

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Branislav Račko

Ak potreba ošetrovania trvá dlhšie, zamestnanec môže v práci napr. požiadať o neplatené voľno.

Bratislava 10. marca (TASR) - Sociálna poisťovňa upozorňuje verejnosť, že nárok na dávku ošetrovné majú po splnení ostatných zákonných podmienok nielen poistenci, ktorí sa starajú o svoje choré dieťa. Ošetrovné sa vzťahuje aj na tých, ktorí sa starajú o chorého rodiča.

V takom prípade si dospelé dieťa, ktorému trvá nemocenské poistenie, prípadne mu trvá ochranná lehota po jeho zániku, môže uplatniť nárok na dávku podaním I. dielu Žiadosti o ošetrovné. Vystavuje ho ošetrujúci lekár chorého rodiča a treba ho odoslať najlepšie ihneď po vystavení do poisťovne, a to zamestnanec podľa sídla zamestnávateľa, SZČO podľa miesta trvalého bydliska. Doručiť ho môže priamo, alebo ak ide o zamestnanca, prostredníctvom svojho zamestnávateľa. Rovnako potvrdenie o skončení potreby ošetrovania – II. diel tohto tlačiva – treba zaslať čo najskôr príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne.

Nárok na ošetrovné trvá najviac 10 kalendárnych dní. Ak potreba ošetrovania trvá dlhšie, zamestnanec môže v práci napr. požiadať o neplatené voľno. Sociálna poisťovňa však upozorňuje zamestnancov, že nemajú nárok na dávku ošetrovné počas obdobia neplateného voľna.

TASR informoval Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne.