Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Národná rada schválila, aby sa kvalitné drevo nespaľovalo ako biomasa

Na archívnej snímke opozičný poslanec NR SR Ján Budaj (OĽANO). Foto: TASR - Jakub Kotian

Chceme dosiahnuť to, aby biomasou bola naozaj biomasa a nie zdravé stromy, odôvodňoval návrh jeden z jeho predkladateľov, poslanec Ján Budaj (OĽaNO).

Bratislava 6. decembra (TASR) – Plénum Národnej rady (NR) SR schválilo návrh dvadsiatky opozičných poslancov, ktorý má zabrániť tomu, aby sa na Slovensku spaľovalo ako biomasa kvalitné drevo. V júni tohto roka sa dostal tento návrh do druhého čítania v parlamente, definitívnu podporu zákonodarcov dostal pri štvrtkovom hlasovaní.

"Chceme dosiahnuť to, aby biomasou bola naozaj biomasa a nie zdravé stromy," odôvodňoval návrh jeden z jeho predkladateľov, poslanec Ján Budaj (OĽaNO). Pretože potom podľa jeho slov padá na Slovensku jeden strom za druhým. Pripomenul, že Slovensko je zelenou krajinou, ale les sa zmenšuje.

Úpravu navrhli poslanci v novele zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie. Pozmeňujúcim návrhom k novele pritom chcel Budaj správnejšie definovať znenie právnej normy, aby sa vyšlo v ústrety pripomienkam podnikateľských združení a pripomienkam uvedeným v stanovisku vlády. Tento návrh však neprešiel.

Opoziční poslanci v novele spresňujú definíciu biomasy pre potreby tohto zákona tak, aby boli zrušené dotácie na spaľovanie dreva v biomasových zariadeniach, ale zachovali sa dotácie na výrobu energie z dreva pochádzajúceho z energetických odpadov a dotácie na výrobu energie z dreva, ktoré je odpadom z drevospracujúceho priemyslu.

Schválením tejto novely vyhrali podľa Budaja predovšetkým aktivisti, ktorí už vo štvrtok od rána prišli podporiť tento návrh. "Vyhralo aj ich dlhoročné úsilie, ktorým pripomínali slovenskému parlamentu, ako prudko miznú lesy. Naozaj, ťažba dreva sa v posledných rokoch zdvojnásobila," konštatoval Budaj na štvrtkovej tlačovej konferencii v NR SR.

Ak tento zákon prezident podpíše dostatočne skoro, tak bude od 1. januára platiť. "Znamená to, že už budúci rok by sa mala ťažba dreva zmenšiť," priblížil. Boj proti spaľovaniu kvalitného dreva pritom podľa jeho slov trval dlho. On sám predkladal túto novelu do parlamentu v tomto volebnom období už tretíkrát.

Prijatie novely ocenili aj poslanci opozičnej SaS. "Stromy sú naše pľúca, štátna politika ovplyvňovaná chamtivosťou a lobistami dostala konečne stopku. Lesy môžu opäť dýchať a nie končiť v spaľovni," priblížila poslankyňa NR SR za SaS Anna Zemanová a zároveň jedna z predkladateliek novely. Víťazom sú podľa nej lesy a občania. Zároveň vyzvala prezidenta Andreja Kisku, aby zákon podpísal tak, aby mohol vstúpiť do platnosti od 1. januára 2019.